Πότε ο απολογισμός κύριε δήμαρχε

0

Ετικέτες , ,

Σε συνέντευξη τύπου που είχε πραγματοποιήσει ο δήμαρχός μας στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 είχε ερωτηθεί από την εφημερίδα μας για το εάν σκοπεύει να κάνει τη συνεδρίαση απολογισμού ενώπιον της πόλης, όπως μάλιστα τον υποχρεώνει ο κώδικας. Από την απάντησή του είχαμε συμπεράνει ότι είτε δεν γνώριζε αυτή του την υποχρέωση, είτε ότι απλά δεν την είχε και στις προτεραιότητές του. “Ξέρετε ότι ο κώδικας προβλέπει πολλά πράγματα τα οποία δεν εφαρμόζονται”, είχε πει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, αλλά η επιμονή μας για την πραγματοποίηση αυτής της συνεδρίασης έκτοτε, καθώς και η πίεση των φορέων της περιοχής τον οδήγησαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα.

Μπαίνοντας ο Μάιος επαναφέρουμε το ερώτημα, αφού η υποχρέωσή του από τον κώδικα ισχύει για κάθε χρονιά της δημαρχιακής του θητείας. Πότε θα κάνετε τη συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων σας για το δεύτερο χρόνο της θητείας σας κύριε Παπαθανάση;Προς ενημέρωση του κόσμου αυτή θα πρέπει να συγκληθεί από το δήμαρχο μέχρι τα τέλη του Ιούνη, ενώ στην περίπτωση που μέχρι τότε κάτι τέτοιο δεν συμβεί αρμόδιοι να το πράξουν είναι και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε νομίζεται. Εκτιμώ ότι το περσινό πανηγυράκι που στήθηκε από το επιτελείο του δημάρχου δύσκολα θα επαναληφθεί και φέτος, καθώς τα βαρίδια της χρονιάς που πέρασε είναι πολλά, ορισμένα δε... αβάσταχτα. Πολεοδομία και ΞΕΝΙΑ φαντάζουν να είναι μόνο οι δύο υψηλότερες κορυφές του “παγόβουνου” που έχει πλήξει τη δημοτική αρχή. Που βρίσκεται η μοναδική της σωτηρία; Μάλλον στο “λιώσιμό” του από την υπερθέρμανση του πλανήτη...
Β. Καρ.

Σιγά, ο Δήμος κοιμάται...

0

Ετικέτες ,



Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο αλίευσε (και αναδημοσίευσε) το agrinio-news.blogspot.com. Πρόκειται για απόσπασμα από εκπομπή του History Channel με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το εντυπωσιακό δεν είναι η εικονική αναπαράσταση και η εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μια αποστολή Γερμανών αρχαιολόγων, που μαζί με δύτες, ερεύνησε τον πυθμένα του Πατραϊκού, ανακαλύπτοντας πράματα και θάματα: Ναυάγια Οθωμανικών γαλέρων (συνολικά 13), που βυθίστηκαν κατά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου 400 χρόνια πριν! Σε ορισμένα δε σημεία σώζεται ακόμα και μέρος του εξοπλισμού που είχαν τα πλοία αυτά, ακόμα και ξίφη!

Όπως εύστοχα σημειώνουν και οι φίλοι εξ Αγρινίου “η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είχε τα χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύγκρουσης για την εποχή εκείνη. Αυτό, άλλωστε, κίνησε και το ενδιαφέρον των ξένων ερευνητών. Ποιος, άλλωστε, εδώ θα δαπανούσε ποσά για τέτοιες έρευνες και να μπει σε τέτοιες διαδικασίες; Στη περίπτωση αυτή ταιριάζει ο τίτλος μιας παλιάς ελληνικής ταινίας "Σιγά η Πατρίδα κοιμάται...".

Όσο εμείς διοργανώνουμε πανηγύρια και πετάμε πυροτεχνήματα, κάποιοι ασχολούνται ουσιαστικά με τη Ναυμαχία, γράφοντας ιστορία. Κοντά στην πατρίδα λοιπόν, κοιμάται και ο Δήμος (έχει κλείσει από καιρό και τα φώτα, για το περιβάλλον...).

Ο ελαφρώς θυμωμένος κ. Κεχαγιόγλου...

0

Ετικέτες , ,


Δύο εβδομάδες πριν την Μεγάλη Παρασκευή, μας “ενόχλησε” ο Ίον Κεχαγιόγλου. Ήθελε, λέει, να δώσει μια συνέντευξη ποταμό, να τα βγάλει όλα στη φόρα. Που τον έχει απλήρωτο η Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, που κανείς στο Δήμο δεν ενδιαφέρεται για την εκδήλωση, που μόνος του σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου, που η φετινή εκδήλωση κινδύνευε να ματαιωθεί.

Δήλωνε μάλιστα "ελαφρώς θυμωμένος" με την στάση του Δήμου με το σκεπτικό ότι αυτός ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την κοσμογονία: "Ήρθα στη Ναύπακτο, ασχολήθηκα με δύο εκδηλώσεις του δήμου, τις έκανα πρώτα θέματα στα δελτία ειδήσεων, έφερα πολύ κόσμο στην πόλη γιατί ανέβασα το επίπεδο αυτών", ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα όσων μας είπε.

Η συνέντευξη αυτή δεν δημοσιεύθηκε ποτέ (υπάρχει μαγνητοφωνημένη για κάθε ενδιαφερόμενο) και αυτό διότι για όσα ισχυριζόταν ο κ. Κεχαγιόγλου αφενός δεν υπήρχαν στοιχεία, αφετέρου ήταν... ύποπτα. Ούτε χρέη προέκυπταν από κάπου, ενώ και σε επικοινωνία που είχαμε με τους διοργανωτές, μας τόνισαν ότι ουδεμία σχέση θα είχε ο Ίον με τη φετινή εκδήλωση, εξ' ου και ένα σχόλιο που είχαμε γράψει ότι φέτος θα δούμε πιο σεμνά (και οικονομικά) πράγματα.

Μη θέλοντας λοιπόν να λειτουργήσουμε ως όχημα πίεσης για τον κ. Κεχαγιόγλου, η συνέντευξη κόπηκε. Τελικά, όμως, τα κατάφερε μια χαρά και χωρίς εμάς, κατάπιε τον ελαφρύ θυμό του, έκανε γαργάρα τα χρέη (;), και για άλλη μια χρονιά απολαύσαμε μια σκηνοθεσία επιπέδου που οι πληροφορίες μας λένε ότι επιβλήθηκε εκ των άνω...
Α.Σ.

Τα γαλάζια παιδιά και η εξάρτηση από αυτά

22

Ετικέτες ,

Η κυβέρνηση της σεμνότητας και ταπεινότητας, ακολουθώντας φυσικά το κλίμα της Μ. Εβδομάδας που επιτάσσει, ω τί σύμπτωση, ακριβώς τις ίδιες συμπεριφορές νήστεψε, κοινώνησε και το έκανε πάλι το θαύμα της, καθώς όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Έθνος στο τεύχος της περασμένης Τετάρτης προσέλαβε από το παράθυρο 55 “ειδικούς επιστήμονες” στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου άρχισαν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων και τα αποτελέσματα βγήκαν με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του διαδικτύου αργά το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης! Λίγο μετά τη σταύρωση για να γίνω πιο κατανοητός, και αναφέρομαι και στα καρφιά που μπήκαν για μια ακόμα φορά στο “σώμα” της αξιοπιστίας των προσλήψεων.

Άξιοι ή όχι οι προσληφθέντες δεν θα το κρίνω εγώ, ας το κάνει το κράτος με τα αρμόδια όργανά του. Εδώ δεν θέλω γέλια. Άλλωστε μετά το σάλο που προκλήθηκε ο Μεϊμαράκης έδωσε εντολή να πάει ο φάκελος της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ και να επικυρωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Γιατί; Μα φυσικά για να υπάρξει, απ’ ότι λέει, πλήρη διαφάνεια. «Κάπως νωρίς δεν το θυμήθηκε», θα πει σωστά κάποιος και στην προκειμένη περίπτωση, ηθικά τουλάχιστον, δεν ισχύει το γνωστό «κάλιο αργά παρά ποτέ».

Το θέμα δημιούργησε θόρυβο και στην πόλη μας, καθώς ένας εκ των επιτυχόντων είναι Ναυπάκτιος. Η λογική του σχολιασμού που ακολούθησε, με αφορμή και την κομματική προέλευσή του, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή. «Γαλάζιο παιδί είναι», είπαν σχεδόν όλοι, οπότε καταλαβαίνετε… Παράλληλα υπάρχει και μια ακόμα προέκταση την οποία σας καταθέτω. Πόση ανάγκη μπορεί να έχουν πλέον κάποιοι αυτό το «γαλάζιο παιδί»; Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι στην «ανάγκη» του, χωρίς μάλιστα να το επιδιώξει ο ίδιος, μπορεί να πέσει ο τελευταίος ή ακόμα και ο πρώτος πολίτη αυτής της πόλης.
Β. Καρ.

Ανοιχτοί λογαριασμοί

0

Ετικέτες , ,



Με αφορμή την 26η σύνοδο των Περιφερειαρχών, που ξεκίνησε χθες Πέμπτη 23 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 του μήνα στο Αγρίνιο, θα βρεθεί στο νομό ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αλλού καθώς στο μέχρι στιγμής πρόγραμμα επίσκεψής του προβλέπεται συνάντηση και με το νομάρχη Θύμιο Σώκο, με τον οποίον έχει “ανοιχτούς λογαριασμούς”.
Τόσο σε γενικό επίπεδο,καθώς ο κ. Σώκος είναι γραμματέας εσωτερικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όσο και σε τοπικό επίπεδο με θέματα όπως η πολεοδομία Ναυπάκτου, για την οποία καμία εξέλιξη δεν είχαμε ακόμη...

Για να γυρίσει -στο λαό το ΞΕΝΙΑ- θέλει δουλειά πολύ

0

Ετικέτες ,


Το ΞΕΝΙΑ μετά και την πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών ανοίγει για δύο ημέρες τις σκουριασμένες πύλες του, αποκτώντας και πάλι ζωή, έστω και προσωρινά. Δύο ημέρες γεμάτες από δρώμενα που λείπουν από την πόλη, και ο λόγος της απουσίας τους δεν είναι άλλος από την ανυπαρξία υποδομών, όπως κατά καιρούς έχουμε σημειώσει.

Και μετά από αυτό τι; Είναι ένα ερώτημα που με απασχολεί και με ανησυχεί ταυτόχρονα καθώς τα μηνύματα που λαμβάνω για την αξιοποίηση του χώρου δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Από τη μία γιατί ξέρουμε πλέον τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και από την άλλη γιατί δεν βλέπω διάθεση από τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί ενεργά για να διεκδικήσει τη λύση που αξίζει(;) η πόλη. Πολύ καλές οι συμβολικές εκδηλώσεις, δεν πρέπει όμως να μείνουμε σ' αυτές και το μήνυμα πάει σε όλους όσοι διεκδικούν το ΞΕΝΙΑ που μας λείπει. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά εάν το αίτημα δεν διεκδικηθεί και με άλλους τρόπους, τέτοιους που να μπορούν να ταρακουνήσουν τα λιμνάζοντα ύδατα στα οποία κολυμπά ο Παπαθανάσης τότε τα πράγματα θα πάρουν το λάθος κατ' εμέ δρόμο πολύ πιο εύκολα απ' ότι ακόμα κι ο ίδιος επιθυμεί.
Β. Καρ.

Νέο φρούτο

0

Ετικέτες , , , , ,

Αντιγράφω από δελτίο τύπου του Δήμου Ναυπάκτου, σχετικά με το πρόγραμμα Πίνδος: “Να σημειωθεί ότι η ένταξη στο Πρόγραμμα Πίνδος έγινε μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Ναυπάκτου, του Δήμου Πυλήνης και της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, ώστε να ενταχθούν όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα της Ναυπακτίας που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα”. Ξεπερνώντας το γεγονός ότι οι ενέργειες για να ενταχθεί η Αιτωλοακαρνανία στο Πίνδος έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο με τον Δήμο Ναυπάκτου απόντα, έχω να παρατηρήσω ότι αυτή η “σύσφιξη” των σχέσεων μεταξύ Δήμου Ναυπάκτου και Δήμου Πυλήνης και “ο συντονισμός των ενεργειών” είναι... νέο φρούτο.

Και αυτό το λέω στηριζόμενος κυρίως στην υπόθεση του Παλαιόπυργου, που ο Παπαθανάσης είχε αδειάσει τον Μπουλέ, αποδεχόμενος αίτημα ενσωμάτωσης των Παλαιοπυργιωτών στο Δήμο Ναυπάκτου χωρίς καν να τον ρωτήσει...

Αν είναι αμοιβαία τα αισθήματα μη με ρωτάτε. Αν πάντως κρίνω απ' τα νέα φρούτα που μας έφερε η... κλιματική αλλαγή, όλα γίνονται όταν κινδυνεύει το... περιβάλλον!

Α.Σ.

Αντάριασε... ως συνήθως

0

Ετικέτες ,

Διάβασα πριν από λίγες μέρες μια συνέντευξη του Ασημάκη Φωτόπουλου στο περιοδικό “Επίκαιρα” και εκ των λεγομένων του νομίζω ότι μπορούν εξαχθούν κάποιες ειδήσεις- συμπεράσματα. Γιος του παλιού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Χρήστου Φωτόπουλου και του τελευταίου που κατέλαβε το αξίωμα ορμώμενος από την περιοχή της Ναυπακτίας, ο Φωτόπουλος “junior” στην ερώτηση “εάν σκέφτεται τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές” απάντησε θετικά, λέγοντας μάλιστα ότι εργάζεται γι' αυτό.

Από τις όλο και πιο συχνές καθόδους του στο νομό μπορούμε πλέον να καταλάβουμε ότι μόνο για πρωτοβουλίες από κεφαλιού του δεν μπορεί να πρόκειται, πράγμα που σημαίνει ότι από κάπου, μάλλον, θα έχει πάρει γι' αυτές το πράσινο φως. Επειδή λοιπόν χώρος για δύο Ναυπάκτιους δεν υπάρχει στη λίστα των υποψηφίων αυτό μεταφράζεται και σε κόκκινο φως για κάποιον άλλο. Ένα κόκκινο φως, “να” με το συμπάθιο!

Από την συνέντευξη κρατώ ένα μικρό απόσπασμα μιας απάντησης στην οποία ο αυριανός, ενδεχομένως, υποψήφιος σχολιάζει το φαινόμενο της οικογενειοκρατία στην πολιτική. “ Ναι, υπάρχουν πολιτικοί που δεν δούλεψαν ποτέ και τα βρήκαν όλα έτοιμα”, λέει, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα πρέπει “να είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί δεν έχουν καμία προοπτική”.

Όχι και καμία προοπτική, θα μου επιτρέψετε να πω κ. Φωτόπουλε. Δεν είναι και λίγο πράγμα να είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας για πέντε χρόνια, στη μία περίπτωση, ή να είσαι σχεδόν σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός, σε μια άλλη. Ούτε είναι παράλληλα λίγο πράγμα, πάλι λόγο της οικογένειάς σου, να είσαι υπουργός της κυβέρνησης επί σειρά ετών, να είσαι βουλευτής, ή έστω ακόμα και υποψήφιος για κάποιο αξίωμα. Και επειδή η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται, τέτοιες δηλώσεις, μάλλον, για έναν ακόμα πολιτικό λόγο “αντάρα” μου κάνουν.
Β. Καρ.

Χωρίς επικοινωνία

0

Ετικέτες

Το 90% των κτισμάτων στην Ελλάδα έχουν κάποιου είδους πολεοδομικές αυθαιρεσίες, μικρές ή μεγάλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο οποίο επισημαίνεται ότι η τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στην Ελλάδα θεωρείται μάλλον προαιρετική από πολίτες και πολιτική ηγεσία, πως το “γρηγορόσημο” περισσεύει, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, οι κατεδαφίσεις μένουν στα χαρτιά και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Σιγά τα νέα, θα μου πείτε, και δεν θα έχετε άδικο.

Ωστόσο ενδιαφέρουσα είναι η τοποθέτηση του Λενάδρου Ρακιντζή, γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ο οποίος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα προτείνει να δημιουργηθούν τρεις χωριστές υπηρεσίες: Μία για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, μία για τον έλεγχο του τρόπου που αυτές εκτελούνται και μια υπηρεσία κατεδαφίσεων. Και αν κάποιοι σκέφτεστε ότι καλά, εδώ μια υπηρεσία, που έχει όλη την πληροφόρηση και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, με τρεις υπηρεσίες θα χαθεί κάθε επικοινωνία, ο κ. Ρακιντζής ξεκαθαρίζει πως το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς εκεί. Στο ότι υπάρχει “επικοινωνία”... και πρέπει να κοπεί....
Α.Σ.