Σιγά, ο Δήμος κοιμάται...

Ετικέτες ,



Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο αλίευσε (και αναδημοσίευσε) το agrinio-news.blogspot.com. Πρόκειται για απόσπασμα από εκπομπή του History Channel με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Το εντυπωσιακό δεν είναι η εικονική αναπαράσταση και η εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μια αποστολή Γερμανών αρχαιολόγων, που μαζί με δύτες, ερεύνησε τον πυθμένα του Πατραϊκού, ανακαλύπτοντας πράματα και θάματα: Ναυάγια Οθωμανικών γαλέρων (συνολικά 13), που βυθίστηκαν κατά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου 400 χρόνια πριν! Σε ορισμένα δε σημεία σώζεται ακόμα και μέρος του εξοπλισμού που είχαν τα πλοία αυτά, ακόμα και ξίφη!

Όπως εύστοχα σημειώνουν και οι φίλοι εξ Αγρινίου “η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είχε τα χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύγκρουσης για την εποχή εκείνη. Αυτό, άλλωστε, κίνησε και το ενδιαφέρον των ξένων ερευνητών. Ποιος, άλλωστε, εδώ θα δαπανούσε ποσά για τέτοιες έρευνες και να μπει σε τέτοιες διαδικασίες; Στη περίπτωση αυτή ταιριάζει ο τίτλος μιας παλιάς ελληνικής ταινίας "Σιγά η Πατρίδα κοιμάται...".

Όσο εμείς διοργανώνουμε πανηγύρια και πετάμε πυροτεχνήματα, κάποιοι ασχολούνται ουσιαστικά με τη Ναυμαχία, γράφοντας ιστορία. Κοντά στην πατρίδα λοιπόν, κοιμάται και ο Δήμος (έχει κλείσει από καιρό και τα φώτα, για το περιβάλλον...).