Χορηγός ή δωρητής;

1

Ετικέτες ,


Στις προσκλήσεις που εξέδωσε ο Δήμος Ναυπάκτου σχετικά με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αεροπόρων, που θα γίνουν την Κυριακή 19 του Ιούλη, υπάρχουν δύο σημαντικά λάθη.

Το πρώτο είναι ότι αναφέρονται ως πεσόντες της Ναυπάκτου, ενώ είναι της Ναυπακτίας και το δεύτερο ότι ο Γρηγόρης Βαρελάς αναφέρεται ως “χορηγός μνημείου”.

Στην αρχαία Αθήνα, χορηγό λέγανε τον πλούσιο πολίτη που αναλάμβανε με δικά του έξοδα να καταρτίσει το χορό ενός δράματος, για τις παραστάσεις που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου. Σήμερα η λέξη χορηγός χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτόν που αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση μιας καλλιτεχνικής ή αθλητικής εκδήλωσης και γενικά μιας πολιτιστικής εκδήλωσης. Λέγετε και “σπόνσορας” και συνήθως- αν όχι πάντα- χρησιμοποιεί την χορηγία για διαφημιστικούς λόγους.

Αντίθετα, δωρητής είναι αυτός που δωρίζει κάτι και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Βαρελάς δώρισε στο Δήμο Ναυπάκτου και την πόλη ένα μνημείο.

Το γιατί η δωρεά του κ. Βαρελά "βαφτίστηκε" χορηγία θα πρέπει να αναζητηθεί στο έντονο παρασκήνιο που εδώ και πολλά χρόνια παίζεται πίσω απ' το μνημείο....

Ωραία πράγματα.

Ιδέες

1

Ετικέτες ,


Μπορεί απ΄ το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπάκτου να λείπουν αρκετά πράγματα, με κυριότερο το θερινό σινεμά, αλλά από χιούμορ πάμε πολύ καλά, αν σκεφτούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση προάγεται τον πολιτισμό με εκθέσεις για την... Μπάρμπι!

Τέλος πάντων, είναι για καλό σκοπό, ας το καταπιούμε.

Ωστόσο έχω να κάνω μια παρατήρηση η οποία αφορά τους χώρους που επιλέχθηκαν για τις εκδηλώσεις. Εντάξει. Οι Μητροπάνος, Χατζηγιάννης και Βανδή, που έρχονται με δικιά τους έξοδα, επέλεξαν να παίξουν στο γήπεδο, ώστε να έχουν, όσο το δυνατόν, περισσότερα έσοδα.

Θετικό είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και το πάρκο Θερβάντες για την παρουσίαση των νέων εκδόσεων των Ναυπάκτιων συγγραφέων.

Ωστόσο, εκτός προγράμματος μένουν τόσο το Κάστρο όσο και ο κήπος του ΞΕΝΙΑ. Για το πρώτο καταλαβαίνω ότι η συνεννόηση με την αρχαιολογία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν και θα άξιζε τον κόπο. Για το δεύτερο είναι πασιφανές ότι η δημοτική αρχή δεν θέλει να βάζει ιδέες στον κόσμο για διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης....

Απ' το αντάμωμα στην Βομβοκού

0

Ετικέτες ,



Πήγαμε απρόσκλητοι και χωρίς να έλκουμε την καταγωγή μας από εκεί, αλλά τύχαμε θερμής υποδοχής στο αντάμωμα της Βομβοκούς, το περασμένο Σάββατο. Παρέα έξι ατόμων, ήπιαμε όσες μπύρες μπορούσαμε απ' τα αδιάκοπα κεράσματα, ήμασταν από άλλο τραπέζι και δεν φάγαμε, παρά την επιμονή του Γιώργου να κανονίσει για κάτι παρ' ότι είχε τελειώσει το ψητό, χορέψαμε και γενικά περάσαμε όμορφα κάτω απ' το μεγάλο πλατάνι, στο καφενείο- ψησταριά του χωριού.
Και του χρόνου...

Αξιοθαύμαστο...

0

Ετικέτες , , , ,

Μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΑΝΑΙΤ Α.Ε – Ο.Τ.Α.» (Αναπτυξιακής Αιτωλοακαρνανίας) είναι ο δήμαρχος Αποδοτίας Βασίλης Σούζας, και πώς τα καταφέρνει να κρατά τις ισορροπίες, είναι αξιοθαύμαστο. Κι αυτό γιατί ο Δήμος Αποδοτίας που εκπροσωπεί είναι ταυτόχρονα η “ψυχή” της Αιτωλικής Αναπτυξιακής.
Σώκος απ' την μία, Μπουλές (και ολίγη από Παπαθανάση) απ' την άλλη, δύσκολες οι ισορροπίες. Ειδικά μετά τη “φαγωμάρα” για το Leader Αλιείας μεταξύ των δύο Αναπτυξιακών. Απ' την άλλη, αλιεία στην Άνω Χώρα δεν υπάρχει, οπότε, αμέσως-αμέσως, να ένα ελαφρυντικό....

Ανταπόκριση από το δημοτικό συμβούλιο

0

Ετικέτες ,

H Αναπτυξιακή για μία ακόμα φορά έκλεψε την παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο και όσο και εάν επιχειρείται να υποβαθμιστεί το θέμα από την πλευρά του δημάρχου και του προέδρου της το πρόβλημα πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια για το “ποιο πρόβλημα μιλάμε” έχει μια βάση, καθώς από τη μία έχουμε τις σκιές που δεν λένε να φύγουν πάνω από την εταιρία και από την άλλη, φυσικά, έχουμε αυτό των ενδοπαραταξιακών σχέσεων στους κόλπους της δημοτικής αρχής.

Για το πρώτο, χωρίς να μπω καν στην ουσία του θέματος, δηλαδή εάν υπάρχει ή όχι κάτι το μεμπτό, στέκομαι μόνο στην πρακτική με την οποία Κούμπιος και Παπαθανάσης αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Μήνες τώρα ζητούνται συγκεκριμένα στοιχεία της εταιρίας και αφού, όπως λένε, υπάρχουν και είναι γνωστά, τότε η απόφασή τους να μην τα φέρνουν στο συμβούλιο μοιραία περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Όταν μάλιστα τα είχαν φέρει πριν από τρεις μήνες, η συζήτηση αναβλήθηκε και έκτοτε πάλι σιωπή. Παρατηρώντας όλα αυτά, ακόμα επαναλαμβάνω και εάν δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο πίσω από την εταιρία, δεν μπορείς παρά να είσαι καχύποπτος. Κατά συνέπεια μόνοι τους συντηρούν τους ψιθύρους, οπότε είναι υποχρεωμένοι και να τους υποστούν.

Στο δεύτερο τώρα, σχετικά με τις σχέσεις στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής, εκεί τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης υπήρξαν κάτι παραπάνω από διαφωτιστικά για το κλίμα που επικρατεί. Ο Αλεξόπουλος πρωτίστως, αλλά και ο Σικώλας δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στην ψήφιση των θεμάτων της εταιρίας, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να καταψηφιστούν ζητήματα που υποστήριξε ο ίδιος ο Παπαθανάσης, του οποίου η γραμμή δεν πέρασε. Πιστοί και οι δύο “αντάρτες” στην μέχρι σήμερα τακτική τους δεν δέχθηκαν να συμφωνήσουν με τον Κούμπιο, κατ επέκταση όμως ούτε με τον δήμαρχο ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει βάλει πλάτες στην εταιρία. Και μη νομίσετε ότι είναι οι μόνοι που διαφωνούν, αλλά τουλάχιστον στην παρούσα φάση είναι οι μόνοι που το δηλώνουν δημόσια. Κάποιοι άλλοι το κάνουν σχεδόν όπου αλλού βρεθούν εκτός από το... ναό της δημοκρατίας του δήμου... Τόσο δημοκράτες είναι άραγε;

Άξιο αναφοράς βέβαια το ότι η μεγάλη μάχη έχρισε να γίνεται με την τοποθέτηση του Καρακώστα στην Αναπτυξιακή και με τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση. Το περίεργο, βέβαια, με τα όσα διαδραματίστηκαν προχθές είναι ότι τα “μικρόβια” πλέον αναπτύσσονται και χωρίς εξωτερικό παράγοντα...
Β. Καρ.

Η νέα δημοτική πλειοψηφία

0

Ετικέτες ,

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο Καρακώστας ρίχνει στο τραπέζι το ζήτημα την νέας δημοτικής πλειοψηφίας, που θα πρέπει, όπως είπε, να δημιουργηθεί για να αναλάβει το τιμόνι της πόλης από τις επόμενες εκλογές. Στην αρχή το έκανε αρθρογραφώντας και πριν από μία εβδομάδα το είπε στη συνεδρίαση απολογισμού του δημάρχου. Δεν ξέρω εάν χτύπησε το τηλέφωνό του μέχρι σήμερα, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς σε αυτή την πόλη θα μπορέσει να προκύψει κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές όλο και φουντώνει καθώς οι ενδιαφερόμενοι σιγά σιγά βγαίνουν μπροστά. Όλοι τους, και αυτό είναι εκπληκτικό, δηλώνουν φανερά ή κρυφά ανοιχτοί στο διάλογο για τη δημιουργία μιας συνεργασίας. Όταν όμως τίθεται το ερώτημα “ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της”, τότε ή η γλώσσα και ο λόγος μπερδεύονται ή εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα. Η Κίνηση Πολιτών και ο Καρακώστας έδωσαν ένα στίγμα για το πως θέλουν να διαχειρίζεται η πόλη, μιλώντας για έναν απαγκιστρωμένο δήμο από τις βουλές του ενός, για ένα σχηματισμό με τον κυριάρχο λόγο στα όργανα της παράταξης και με λιγότερες θέσεις έμμισθων αιρετών εκπροσώπων!

Θεωρώ ότι με την τελευταία τους πρόταση, ήδη ορισμένοι θα αποθαρρύνθηκαν. Τέτοιες προτάσεις όταν θέλεις συνεργασίες είναι “ανεπίτρεπτες”, όπως έχουν αποδείξει τα κοινά της πόλης μας. Από το μοίρασμα των θέσεων, άλλωστε, ξεκινούσαν μέχρι σήμερα όλες οι προτάσεις. Το διαφορετικό που καταθέτει η Κίνηση Πολιτών έχω την αίσθηση ότι δεν έχει θέση, για την ώρα τουλάχιστον, στην κουλτούρα μας. Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει και να το προσπαθήσει.

Η αυτοοργανωμένη αυτή ομάδα πολιτών που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια τα πρώτα της βήματα, πλέον δείχνει ότι έχει “ανδρωθεί”. Σε αντίθεση με τις άλλες παρόμοιου είδους ομάδες δείχνει πρόθυμη να ριχθεί στη μάχη για το τιμόνι, αφήνοντας πίσω την ασφάλεια που παρέχει ο στείρος αντιπολιτευτικός λόγος, όταν αυτός επιλέγεται ως μοναδικό όπλο. Οι πραγματικοί συνοδοιπόροι που θα βρει στο δρόμο που επιχειρεί να ανοίξει έχω την αίσθηση ότι θα είναι λίγοι. Στην περίπτωση που γίνουν άμεσα πολλοί διαισθάνομαι ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι η πόλη μας άλλαξε νοοτροπία, το βλέπω λίγο δύσκολο με το υπάρχον υλικό, ή ότι άλλαξε η Κίνηση. Ελπίζω στο πρώτο αλλά όσο περνά ο καιρός φοβάμαι όλο και περισσότερο για το δεύτερο...
Β. Καρ.

Στο δρόμο για την “Ανάληψη”

0

Ετικέτες ,

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο νομάρχης επισκέφθηκε το οδικό άξονα Γέφυρα Μπανιά – Ανάληψη Θέρμου μέσω του οικισμού Πούλιανης, που πρόσφατα ολοκληρώθηκε και όπως είναι λογικό καμάρωσε για το έργο αλλά και τα έριξε στην κυβέρνηση. Από τις δηλώσεις που έκανε κρατώ μεταξύ άλλων την εξής φράση του: “Με την ολοκλήρωση αυτού του δρόμου πολύ καλών προδιαγραφών συντομεύεται η απόσταση της Ναυπάκτου με την Ανάληψη...”Ξεχάστε το έργο και κρατήστε παρακαλώ μόνο τη δήλωση.

Δεν μπορώ παρά ακόμα να έχω στο μυαλό μου τον βαρύ χειμώνα που πέρασε η πόλη με την υπόθεση της πολεοδομίας. Δήμαρχος και νομάρχης, ο πρώτος περισσότερος και ο δεύτερος λιγότερο, όπως επαναλαμβάνουμε συνεχώς, συνέβαλλαν και με το παραπάνω στη διόγκωση του προβλήματος, ενώ δεν είναι ψέμα ότι όπου βάζουν και οι δύο από κοινού το χέρι τους τότε κάπου η μαγιά χαλάει.

Και οι δύο, λοιπόν θα πω εγώ, έχουν αρχίσει να φτιάχνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα όντος υπερσύγχρονο “δρόμο” ώστε να συντομεύεται η απόσταση της Ναυπάκτου από την “Ανάληψη”, και δεν εννοώ το χωριό... Ως πόλη, μάλιστα, φρονώ ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι μας προς τα εκεί και αρχίζω να προβληματίζομαι για το εάν υπάρχει γυρισμός. Έχω βέβαια κρατήσει κάποιες τελευταίες ελπίδες, αλλά που να σου πρωτοπάει κι αυτό το “Άγιο πνεύμα”.

YΓ: Ο λόγος που επικαλούμαι μόνο τη βοήθεια του ενός εκ του “τρισυπόστατου” θεωρώ ότι είναι εύκολα κατανοητός
B. Kαρ.