Η νέα δημοτική πλειοψηφία

Ετικέτες ,

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα ο Καρακώστας ρίχνει στο τραπέζι το ζήτημα την νέας δημοτικής πλειοψηφίας, που θα πρέπει, όπως είπε, να δημιουργηθεί για να αναλάβει το τιμόνι της πόλης από τις επόμενες εκλογές. Στην αρχή το έκανε αρθρογραφώντας και πριν από μία εβδομάδα το είπε στη συνεδρίαση απολογισμού του δημάρχου. Δεν ξέρω εάν χτύπησε το τηλέφωνό του μέχρι σήμερα, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς σε αυτή την πόλη θα μπορέσει να προκύψει κάτι τέτοιο.

Η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές όλο και φουντώνει καθώς οι ενδιαφερόμενοι σιγά σιγά βγαίνουν μπροστά. Όλοι τους, και αυτό είναι εκπληκτικό, δηλώνουν φανερά ή κρυφά ανοιχτοί στο διάλογο για τη δημιουργία μιας συνεργασίας. Όταν όμως τίθεται το ερώτημα “ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της”, τότε ή η γλώσσα και ο λόγος μπερδεύονται ή εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα. Η Κίνηση Πολιτών και ο Καρακώστας έδωσαν ένα στίγμα για το πως θέλουν να διαχειρίζεται η πόλη, μιλώντας για έναν απαγκιστρωμένο δήμο από τις βουλές του ενός, για ένα σχηματισμό με τον κυριάρχο λόγο στα όργανα της παράταξης και με λιγότερες θέσεις έμμισθων αιρετών εκπροσώπων!

Θεωρώ ότι με την τελευταία τους πρόταση, ήδη ορισμένοι θα αποθαρρύνθηκαν. Τέτοιες προτάσεις όταν θέλεις συνεργασίες είναι “ανεπίτρεπτες”, όπως έχουν αποδείξει τα κοινά της πόλης μας. Από το μοίρασμα των θέσεων, άλλωστε, ξεκινούσαν μέχρι σήμερα όλες οι προτάσεις. Το διαφορετικό που καταθέτει η Κίνηση Πολιτών έχω την αίσθηση ότι δεν έχει θέση, για την ώρα τουλάχιστον, στην κουλτούρα μας. Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει και να το προσπαθήσει.

Η αυτοοργανωμένη αυτή ομάδα πολιτών που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια τα πρώτα της βήματα, πλέον δείχνει ότι έχει “ανδρωθεί”. Σε αντίθεση με τις άλλες παρόμοιου είδους ομάδες δείχνει πρόθυμη να ριχθεί στη μάχη για το τιμόνι, αφήνοντας πίσω την ασφάλεια που παρέχει ο στείρος αντιπολιτευτικός λόγος, όταν αυτός επιλέγεται ως μοναδικό όπλο. Οι πραγματικοί συνοδοιπόροι που θα βρει στο δρόμο που επιχειρεί να ανοίξει έχω την αίσθηση ότι θα είναι λίγοι. Στην περίπτωση που γίνουν άμεσα πολλοί διαισθάνομαι ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ότι η πόλη μας άλλαξε νοοτροπία, το βλέπω λίγο δύσκολο με το υπάρχον υλικό, ή ότι άλλαξε η Κίνηση. Ελπίζω στο πρώτο αλλά όσο περνά ο καιρός φοβάμαι όλο και περισσότερο για το δεύτερο...
Β. Καρ.