Χορηγός ή δωρητής;

Ετικέτες ,


Στις προσκλήσεις που εξέδωσε ο Δήμος Ναυπάκτου σχετικά με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων αεροπόρων, που θα γίνουν την Κυριακή 19 του Ιούλη, υπάρχουν δύο σημαντικά λάθη.

Το πρώτο είναι ότι αναφέρονται ως πεσόντες της Ναυπάκτου, ενώ είναι της Ναυπακτίας και το δεύτερο ότι ο Γρηγόρης Βαρελάς αναφέρεται ως “χορηγός μνημείου”.

Στην αρχαία Αθήνα, χορηγό λέγανε τον πλούσιο πολίτη που αναλάμβανε με δικά του έξοδα να καταρτίσει το χορό ενός δράματος, για τις παραστάσεις που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου. Σήμερα η λέξη χορηγός χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτόν που αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση μιας καλλιτεχνικής ή αθλητικής εκδήλωσης και γενικά μιας πολιτιστικής εκδήλωσης. Λέγετε και “σπόνσορας” και συνήθως- αν όχι πάντα- χρησιμοποιεί την χορηγία για διαφημιστικούς λόγους.

Αντίθετα, δωρητής είναι αυτός που δωρίζει κάτι και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Βαρελάς δώρισε στο Δήμο Ναυπάκτου και την πόλη ένα μνημείο.

Το γιατί η δωρεά του κ. Βαρελά "βαφτίστηκε" χορηγία θα πρέπει να αναζητηθεί στο έντονο παρασκήνιο που εδώ και πολλά χρόνια παίζεται πίσω απ' το μνημείο....

Ωραία πράγματα.

Comment (1)

Τρελό παρασκήνιο που δεν έχει γίνει γνωστό όλα αυτά τα χρόνια.

Πολύ καλή ματιά στο τι πραγματικά γίνεται με όλη αυτή την ιστορία.