Ούτε καν τα προφανή

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια του Καλλικράτη και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το εγχείρημα θα πρέπει να αναβληθεί. Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να πάει πίσω αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση, και τονίζω ιδιαίτερα το “αυτή”; Προσωπική μου εκτίμηση, και όχι μόνο δική μου, είναι ότι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση πονά σε πολλά ακόμα σημεία, επίσης σημαντικά με το οικονομικό σκέλος.

Ο Καλλικράτης έχει επισημανθεί από την αρχή ότι συντηρεί πολλά από τα λάθος σημεία του σημερινού διοικητικού χάρτη της Ελλάδας, αφήνοντάς τα, όπως λογικά μπορούμε να υποθέσουμε, για μεταγενέστερες αλλαγές. Ράβε-ξήλωνε, δηλαδή. Διότι, διαφορετικά, δεν έχει εξήγηση το ότι δεν αγγίζει, όπως φαίνεται, ούτε τις σημερινές Νομαρχίες, ούτε και κατ' επέκταση τις Περιφέρειες.

Για τί είδους μεταρρύθμιση μιλάμε, όταν η Δωρίδα δεν ενώνεται με τη Ναυπακτία, όπως συμβαίνει και σε μια σειρά ακόμα από στραβά παραδείγματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δουλειές στη μέση ή στο πόδι, όπως και να τις πεις, μέσα θα πέσεις, καθώς ο Καλλικράτης το μόνο που φαίνεται να έχει ως βασική επιδίωξη είναι να μειώσει τις δαπάνες του κράτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μοναδική χαμένη όμως την τελευταία.

Η ανάγκη αλλαγών δεν αμφισβητείται από κανέναν, αρκεί όμως να ξεκαθαρίσουμε ποιων αλλαγών. Αυτών που κοιτούν την ουσία και επεξεργάζονται τα πάντα, ή αυτών που γίνονται ευκαιριακά και αφήνουν πίσω τους άλυτα μέχρι και τα προφανή;
Β. Καρ.