Οι μεσάζοντες κοστίζουν...

Ετικέτες , ,

Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε ένα σπίτι με κύρια πηγή χρηματοδότησης έναν θείο σας απ' το Αμέρικα, του οποίου το όνειρο είναι να επιστρέψει στην πατρίδα και να σας δει κάτω από ένα κεραμίδι. Ας υποθέσουμε, πάλι, ότι η Πολεοδομία δεν σας δίνει άδεια και αναγκάζεστε να προσφύγετε για την πλήρη επίβλεψη των εργασιών σε κάποιον μεσάζοντα, έναν μηχανικό, ο οποίος έχει κάτι... γνωστούς, και προσφέρθηκε να σας απαλλάξει από το βάρος της έκδοσης της άδειας, αλλά και της συνεννόησης με τα μαστόρια, χωρίς μάλιστα καμία επιβάρυνση!

Ίσως, δε, να σας έχει πει ότι με την δική του εμπειρία επί του αντικειμένου, μπορεί να περίσσευαν και χρήματα απ' τα τσέκια του θείου, ώστε, όταν επιστρέψει, να του κάνετε ένα... ωραίο πάρτυ!
Εσείς έχετε τις επιφυλάξεις σας, αλλά, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε κι αλλιώς, λέτε σε φίλους και γνωστούς ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχετε πιάσει το Τζόκερ, δέχεστε την πρόταση, και ο μηχανικός βρίσκει τα απαραίτητα συνεργεία και ξεκινά να χτίζει. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, σας ενοχλεί κατά διαστήματα, στο λιμάνι που πίνετε καφέ, να του δώσετε χρήματα. Εσείς έχετε κάποιες στενότητες και γενικά δημιουργούνται πολλά ευτράπελα, καθώς δεν έχετε το δικαίωμα ούτε απ' έξω απ' την οικοδομή να περάσετε, που λέει ο λόγος.

“Θα το δείτε τελειωμένο” σας λέει συνεχώς ο μηχανικός, “μην κοιτάτε που το συνάζι είναι στραβό”.
Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κι αλλιώς (έχετε και την επικείμενη άφιξη του θείου που στέλνει κανονικά τα τσεκ), και τον αφήνετε να προχωρήσει.
Ενώ το σπίτι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο μηχανικός σας ξεφουρνίζει πως έχουν γίνει κάποιες επιπλέον εργασίες, που αντιστοιχούν στο 30% της αρχικής αξίας του σπιτιού και πως αν δεν βρεθούν τα χρήματα αυτά, τα συνεργεία θα συνεχίζουν να πίνουν μπύρες στο καφενείο, αντί να δουλεύουν στην οικοδομή.

Μάλιστα, σας αποκαλεί και... κακοπληρωτή, διότι, από την αρχική αξία του σπιτιού έχετε αποπληρώσει μόνο το... 95% των οφειλών προς τα συνεργεία!

Εσείς είστε ταπί, ενώ κι ο θείος απ' το Αμέρικα ούτε σεντ παραπάνω δεν είναι διατεθειμένος να δώσει. Μάλιστα, σκοπεύει λίαν συντόμως να έρθει στο Ελλαδιστάν, να δει τι έκανε ο αχαΐρευτος ο ανιψιός του με τα ωραία του δολάρια.

Εσείς, πάλι, κατά βάθος ξέρετε ότι μάλλον την πατήσατε με τον μηχανικό, υποψιάζεστε ότι τα έχει κάνει πλακάκια με το συνεργείο, αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μάλλον πρέπει να τα βρείτε μαζί του, απλά πληρώνοντας όσα κερατιάτικα λιγότερα μπορείτε.

Όσο για τα λεφτά, αναγκαστικά θα συνδράμουν οι φίλοι και γνωστοί, αυτοί που τους είχατε πει κάποτε ότι πιάσατε το Τζόκερ.  

Αυτή η χαριτωμένη ιστορία, που για αρκετούς που την έχουν ζήσει έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις, δεν είναι καθόλου χαριτωμένη, αντικατοπτρίζει με απλά λόγια και χωρίς τεχνικούς και δυσνόητους όρους το τι περίπου συνέβη και με το έργο της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της Ναυπάκτου...

Βάλτε στη θέση του ιδιοκτήτη τη ΔΕΥΑΝ, στο ρόλο του μηχανικού τη Νομαρχία, στο ρόλο της Πολεοδομίας την Περιφέρεια, στο ρόλο των φίλων και γνωστών τους πολίτες της Ναυπάκτου, και στο ρόλο των συνεργείων τον εργολάβο, και έχετε μια πρώτη προσέγγιση...