Μερική απασχόληση, αλλά ολόκληρη ψήφος

Ετικέτες , ,

Είκοσι χιλιάδες άνεργοι, λέει, θα απορροφηθούν από τους δήμος σε ένα πρόγραμμα συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Λύση μπάλωμα, αλλά με πολλές ακόμα αναγνώσεις, παρόμοιες με αυτές που εξάγονται και από τα μέχρι σήμερα περιβόητα προγράμματα stage, τα οποία παρεμπιπτόντως ανανεώθηκαν με απόφαση του ΟΑΕΔ για έναν ακόμα χρόνο.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες γι' αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να μην είναι οι καλύτερες, παρ' όλα ταύτα όμως σημειώνουν ότι τα stage αποτελούν ένα βοήθημα για αρκετούς που μοιραία χωρίς αυτά θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Ακούγοντάς τους κάποιος δεν είναι καθόλου απίθανο να συμφωνήσει. “Από τα καθόλου, καλά είναι και τα λίγα¨, θα σκεφτόταν, αλλά επιτρέψτε μου προσωπικά να έχω διαφορετική άποψη. Αυτή η απλοϊκή και συνάμα λογική προσέγγιση είναι κατ' επέκταση και η νομιμοποίηση αυτών των προγραμμάτων στη συνείδηση του κόσμου, στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση.

Ποιος ορίζει το παιχνίδι με το δίλημμα “λίγα ή καθόλου”; Σίγουρα πάντως όχι οι εργαζόμενοι. Αντιθέτως η αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί μας έχουν λόγο στα πράγματα, χωρίς όμως να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Απαραίτητη σημείωση εδώ το ότι οι κατά τόπους δημοτική άρχοντες είναι και οι εργοδότες της υπόθεσης. Το “γιατί” δεν κάνουν κάτι δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε. Οι δεκάδες μερικώς απασχολούμενοι που βρίσκονται κυριολεκτικά στοιβαγμένοι στα δημαρχεία και τις υπηρεσίες ολόκληρης της χώρας στην πολιτική λογική των προϊσταμένων τους δεν είναι άνθρωποι, αλλά ψήφοι... κι αυτό τα εξηγεί όλα. Όταν μάλιστα οι προσλήψεις τους γίνονται σε περιόδους κοντά στις εκλογές, τότε η σπουδαιότητά τους καταλαβαίνουμε ότι αυτομάτως γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Σε κάτι δήμους μάλιστα με ιδιαίτερα κομματικά χαρακτηριστικά, ψάξτε κάπου κοντά μας, “ποτίζοντας τον βασιλικό κάτι θα πάρει και η γλάστρα”.
Β. Καρ.