Όλη η Ελλάδα ένας Δήμ(ι)ος

0

Από έναv σύμβουλο οι Ορεινοί Δήμοι...

1

Ετικέτες

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου του νέου Δήμου Ναυπακτίας θα κατανέμεται, γεωγραφικά, ως εξής:

17 δημοτικοί σύμβουλοι από τον τέως Δήμο Ναυπάκτου
3 από την Χάλκεια
2 από το Αντίρριο
1 από Αποδοτία
1 από Πλάτανο
1 από Πυλήνη.

Να σημειώσουμε ότι στους τρεις Ορεινούς Δήμους, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι θα ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου. Χωρίς αντιπολίτευση, δηλαδή... 

Ζητούνται άνθρωποι

0

Μπορεί να καταλογίζουν τα χίλια μύρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -και στα περισσότερα δεν έχουν άδικο- αλλά ένα απ' τα θετικά της είναι οι στενές της σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Η Αυτοδιοίκηση, μέχρι σήμερα, δεν ήταν απρόσωπη. Ο δήμαρχος ήταν (σχετικά) προσβάσιμος, τον έβλεπες στο δρόμο, είχε χρόνο να σου μιλήσει, να ακούσει τα προβλήματά σου (λέμε, τώρα...). Στις περισσότερες των περιπτώσεων, βέβαια, αλλού είχε το μυαλό του (στην ψήφο σου, βρε κουτέ), αλλά αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξει ούτε ο Καλλικράτης, ούτε κανένα νομοθέτημα.

Οι άνθρωποι θα το αλλάξουν. Αυτοί, δηλαδή, που θα κληθούν να διαχειριστούν το νέο Δήμο-μαμούθ, που θα ξεκινά από τον Γαλατά και θα φτάνει στη Γραμμένη Οξιά.

Που πλέον θα τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφυλάξουν αυτή τη σχέση, έστω και αν έχουν όλες τις καλές προθέσεις. Μην γελιόμαστε. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι δημόσιες διαβουλεύσεις μέσω ίντερνετ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή και την ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά. Από τον καναπέ σου δεν λαμβάνεις μέρος σε τίποτα. Και αυτό είναι που θα επιφέρουν τα πολύ μεγάλα αυτοδιοικητικά σχήματα που επιλέχθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Μεγαλύτερη καθήλωση.

Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει και είναι τραγικό. Οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν στις αδικίες φτιάχνοντας... γκρουπ το facebook! Και το χειρότερο είναι ότι νομίζουν ότι αλλάζουν τον κόσμο, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν μια τρύπα στο νερό...

Βιάζεστε...

0

Κάποιο διαβάζουν πολύ troktiko και έχουν καεί εντελώς. Αναμεταδίδουν μια λίστα με δήμους (η οποία σταματά στο Νομό Κυκλάδων...) και η οποία δεν είναι παρά μια απ' τις πολλές που κυκλοφορούν εδώ και καιρό.

Ομοιότητες θα υπάρχουν, αλλά λίγη υπομονή μέχρι να ανακοινωθεί η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης δεν βλάπτει. Το αντίθετο. Δείχνει σοβαρότητα.

Γεννητούρια, όπου να 'ναι

0

Ετικέτες

Ύστερα από πολλές επιπλοκές, καθυστερήσεις και συνεδριάσεις μεταξύ των (πρασινο)γιατρών,  σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γεννηθεί (με καισαρική) ο Καλλικράτης.
Οι επιπλοκές συνεχίστηκαν μέχρι τελευταία στιγμή, καθώς σύμφωνα με την Καθημερινή "μέχρι χθες το βράδυ παρέμεναν ορισμένες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά το χωροταξικό. Συσκέψεις επί συσκέψεων, αντιρρήσεις τοπικών αρχών και βουλευτών για καταργήσεις δήμων και μεταφορές εδρών σε άλλους βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών έως την τελευταία στιγμή, ενώ οι χάρτες των συνενώσεων τυπώθηκαν χθες αργά το βράδυ".
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τώρα, του aftodioikisi.gr, το "παιδί" θα είναι τελικά ολίγον "μπασμένο" και θα περιλαμβάνει 360 Δήμους(αντί για 370), ώστε να μπορεί στη συνέχεια, με την ιατρική βοήθεια των βουλευτών να ψηλώσει ολίγον τι.
Άντε. Καλή λευτεριά.

Ο ταλαντούχος κ. Ραγκούσης

0

Αν κρίνουμε απ' την “άκρα του τάφου σιωπή” που επικρατεί για το ζήτημα του Καλλικράτη (αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ο χάρτης με τα όρια των νέων Δήμων) πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Ραγκούσης έχει ταλέντο στην κρυπτογράφηση.
Αυτό που απομένει να μάθουμε είναι αν έχει ταλέντο και στην... χαρτογράφηση....

Σκληραίνει η γαλάζια διαμάχη

0

Ετικέτες ,

Το τελευταίο διάστημα, όσοι παρακολουθούν τα Δημοτικά Συμβούλια Ναυπάκτου, έχουν διαπιστώσει μια σαφή αλλαγή. Ο Κώστας Κονίδας έχει επανέλθει, και έχει επανέλθει δυναμικά. Εκτός απ' την ανελλιπή δική του παρουσία, κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει τα τρία πρώτα  χρόνια, στην αίθουσα του Συμβουλίου υπάρχουν σχεδόν πάντα και οι λεγόμενοι “Κονιδικοί”, δίνοντας και αυτοί την μάχη.

Το έχει πάρει ζεστά ο Κονίδας, σε σημείο μάλιστα να του γίνεται και... καζούρα, καθώς την περασμένη Τρίτη, παρευρισκόμενος στο Συμβούλιο, έχασε τον αγώνα Ίντερ-Μπαρτσελόνα....
Αυτά βλέπει και ο Θανάσης Παπαθανάσης, ακούει και τα μηνύματα από τη Ρηγίλλης, που αναφέρουν ότι δεν είναι και σίγουρο ότι θα δοθούν χρίσματα σε όλους τους Δήμους (μόνο στις πρωτεύουσες τον Νομών, δηλώνει ο βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Βασίλης Μιχαλολιάκος), και έχει αρχίσει να ανησυχεί. Πώς να εξηγήσει κανείς διαφορετικά την επιθετική τακτική που εγκαινίασε ο δήμαρχος, με χτυπήματα κάτω απ' τη μέση και αναφορές σε σκιές του παρελθόντος;

Η αρχή έγινε με αναφορές του νυν δημάρχου σε πλαστά τιμολόγια στη ΔΕΥΑΝ επί εποχής Κονίδα, και για υπογραφές του πρώην δημάρχου σε πολεοδομικές άδειες για ρεύμα, και ο... κατήφορος μόλις έχει ξεκινήσει για το γαλάζιο στρατόπεδο στη Ναύπακτο. Που, όπως είναι λογικό, αναπαράγει την πόλωση που επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ Σαμαρικών και Ντορικών. 

Χαράς ευαγγέλια η γαλάζια φαγωμάρα για την αντίπερα όχθη, αυτή του τοπικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, έχει και αυτό δρόμο μπροστά του. Μπορεί φαινομενικά να επικρατεί νηνεμία (είχε μαζέψει και τα λουριά ο Ξυνίδης, με εγκύκλιό του), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι μέλι-γάλα. Μάχη θα δοθεί και εκεί, ειδικά για την υπόθεση χρίσμα, η οποία μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από πλευράς ΠΑΣΟΚ...

Ευκαιρία αλλαγής στο Ευπάλιο

0

Ετικέτες

Ο Καλλικράτης θα φέρει αλλαγές τόσο στα όρια των Δήμων, όσο και στα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, αυτό είναι δεδομένο. Ίσως το δεύτερο να είναι και πιο σημαντικό, καθώς με τους μέχρι σήμερα συσχετισμούς κάποιες ισορροπίες ήταν δύσκολο να αλλάξουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ευπαλίου, που μετά από μια μακρά περίοδο δημοτικών αρχών υπό την δημαρχία του Κωνσταντίνου Τσιακούμη, συνέχεια των οποίων και η δημαρχία του Τάσου Παγώνη, έχει αρχίζει να κουράζει.
Βέβαια, για να λέμε και την αλήθεια, εναλλακτική αξιόπιστη λύση μέχρι σήμερα δεν είχε εμφανιστεί, με αποτέλεσμα οι δημότες να επιλέγουν το μη χείρον...

Αυτό, όμως, αναμένεται να αλλάξει. Το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκαθαρισμένο, αλλά σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η προσκόλληση στο άρμα του Δήμου Τολοφώνος.
Πέρα απ' την αναπτυξιακή δυναμική που θα αποκτήσει το νέο σχήμα, με ένα παραλιακό μέτωπο-διαμάντι, από τη Χιλιαδού μέχρι τα Τριζόνια και την Ερατεινή, ένας υπολογίσιμος αντίπαλος θα μπει με αξιώσεις στη μάχη. Περί του Γιώργου Καπετζώνη (φωτό) ο λόγος, ο οποίος, παρότι έχασε το Δήμο Τολοφώνος για μια ψήφο στις προηγούμενες εκλογές, απολαμβάνει εκτίμησης αλλά και στήριξης στην περιοχή του, ενώ φαίνεται ικανός να συσπειρώσει γύρω του αρκετούς και από την περιοχή του Ευπαλίου. 
Σοβαρός, με άποψη και λόγο, ιδεολογικά στην αντίπερα όχθη απ' την σημερινή δημοτική αρχή, αλλά με δυνατότητες διείσδυσης σε όλους τους χώρους, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για την μεγάλη αλλαγή...

Δημόσιες σχέσεις

0

Ετικέτες , , , ,


 Με τον καλύτερο τρόπο έβαλε στη θέση του τον Νίκο Κούμπιο, ο νυν πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ. Άγγελος Σταυρόπουλος. Αφού άκουσε τόσο τον ίδιο όσο και τον Παπαναστασόπουλο να απορούν για την ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία, ξεσπάθωσε. “Κάποιοι θόλωναν μπροστά στις κάμερες”, είπε, υπονοώντας ουσιαστικά ότι ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε το άρμα της ΑΝ.ΝΑ. (και τα χρήματα του Δήμου, κατ' επέκταση) για προσωπική του προβολή, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις.
Δημόσιες σχέσεις με ξένα κόλλυβα, δηλαδή, και δεν χρειάζεται καν να περιμένουμε τον διαχειριστικό έλεγχο για να συμφωνήσουμε μαζί του.

ΥΓ. Πείτε το πρόβλημα αντίληψης, αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω την επαναλαμβανόμενη και σε όλα τα επίπεδα σύμπνοια απόψεων μεταξύ Κούμπιου και Παπαναστασόπουλου. Λέτε για την... όσμωση να φταίνε τα πολλά ταξίδια στα εξωτερικά που πήγαν μαζί, με τον... ιερό σκοπό της τουριστικής προώθησης της Ναυπάκτου; Μα ήταν και ο Παπαθανάσης μαζί στα περισσότερα απ' αυτά, ο οποίος επίσης θολώνει μπροστά στις κάμερες.... 

Απορία αναγνώστη

0

Ετικέτες , ,


"Αυτή την εικόνα αντικρίζουν οι επισκέπτες στην Ναύπακτο καθώς και τα παιδιά που παίζουν στην διπλανή παιδική χαρά. Να χαιρόμαστε τους δημοτικούς άρχοντες που έχουμε!
'Αραγε το σπίτι τους σε αυτή την κατάσταση το έχουν εσωτερικά;"

σ.σ. Η δικαιοδοσία για τον καθαρισμό των παραλιών, όπως και η γενικότερη διαχείρισή τους (τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ) ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας. Το οποίο Λιμενικό Ταμείο, στο μόνο που  είναι... εξπέρ είναι να συλλέγει τα χρήματα από τους καταστηματάρχες είτε απ' τα ενοίκια που καταβάλουν για την κατάληψη χώρου είτε απ' τα πρόστιμα που τους καταβάλει  κατά καιρούς.
Το ερώτημα, πάντως, δεν είναι απαραίτητα λάθος. Και εκτός παραλιών, η καθαριότητα είναι προβληματική...

Θα το δεις και το πουλάκι...

1

Ετικέτες ,



Μια απ' τις πολλές σκηνές απείρου κάλλους που εξελίχθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Ναυπάκτου και η παραπάνω. Ο Παπαθανάσης, βγαίνοντας από την αίθουσα ακούγεται να λέει κάτι για ένα... πουλάκι.
Το "πιάνει" η κάμερα, το "πιάνει" ο Κονίδας και εκεί που μιλούσε για ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης κλπ κλπ, επισημαίνει στο δήμαρχο πως πρέπει να σταματήσουμε να πιάνουμε τα πουλάκια και να ασχοληθούμε με το Δήμο....

Μετά την αντάρα, έρχονται μπόρες

1

Όλα όσα τόσο καιρό ήταν γνωστά στους παροικούντες της... δημοτικής αρχής, πολύ απλά, στη συνεδρίαση της Τρίτης έγιναν γνωστά με τον πιο καταφανή τρόπο. Η έννοια σύμπνοια απέχει πολύ από το κλίμα της ομάδας Παπαθανάση, και το ζήτημα καθώς φαίνεται φεύγει πολύ πέρα από τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες αν θέλετε είναι και θεμιτές. Τα ενδοπαραταξιακά μαχαιρώματα έδιναν και έπαιρναν προς κάθε κατεύθυνση, και αυτό, εξ όσων μπορούμε να προβλέψουμε, δεν θέλει και ιδιαίτερες ικανότητες το αντικείμενο, δεν θα είναι το πιο κραυγαλέο περιστατικό που θα έχουμε ζήσει μέχρι το τέλος αυτής της θητείας.

Η άποψη του δημάρχου, βέβαια, είναι διαφορετική και οφείλω να την μεταφέρω όπως ακριβώς μου την είπε: “Δεν τίθεται ζήτημα συνοχής της δημοτικής ομάδας, και αυτό έχει αποδειχθεί σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουμε συζητήσει. Εάν, μάλιστα, κάποιος έχει διαφορετική άποψη, τότε τον καλώ να το αποδείξει με υπαρκτά γεγονότα και όχι με θεωρίες...”.

Αυτή είναι η τοποθέτηση κ. Παπαθανάση, και ο καθένας έχει την κρίση για να την αξιολογήσει. Είτε συμφωνώντας μαζί του, είτε όχι. Προσωπικά, βέβαια, και επειδή ζητούνται πράξεις, δεν θα μπω στη διαδικασία να τις απαριθμήσω, ούτε καν να παρελθοντολογίσω, ακόμα κι αν πρόκειται για γεγονότα μερικών μόλις ωρών. Απλώς σας καλώ να έρθετε στην επόμενη συνεδρίαση, για να δείτε από κοντά τα νέα επεισόδια. Έχει πολλά το σήριαλ ακόμα.
Β. Καρ.

Η κυρίαρχη τάση του κ. Κοιμήση

0

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες, το παιχνίδι του χωροταξικού για τους νέους Δήμους... σαν να μην είναι και πολύ γνήσιο, καθώς το κλίμα που το περιβάλλει έχει εγείρει πολλά ερωτήματα. Με δεδομένη, και κορυφαία μέχρι σήμερα, στιγμή των φαλτσοσφυριγμάτων τη διαβούλευση της ΤΕΚΔ στη Ναύπακτο, αλλά και το συμπέρασμα που έβγαλε από αυτή καταλήγοντας και στην πρότασή του ο πρόεδρός της Απόστολος Κοιμήσης έχει αξία να γίνουν μερικές επισημάνσεις.

Δύο ημέρες μετά από τη διαβούλευση στη Ναύπακτο, ο κ. Κοιμήσης ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή του Αχελώος ΤV, με θέμα τον Καλλικράτη. Έτυχε και την παρακολούθησα, και όταν έφτασε για συζήτηση το θέμα της Ναυπακτίας, έκπληκτος τον άκουσα να λέει ότι αυτό που αποκόμισε από την εδώ διαβούλευση ήταν ότι η “κυρίαρχη”, έτσι ακριβώς τη χαρακτήρισε, τάση στη Ναυπακτία είναι υπέρ του ενός Δήμου. Ως κερασάκι στην τούρτα της φαρσοκωμωδίας, μου ήρθε η συγκεκριμένη ατάκα, αλλά για να δούμε πιο αναλυτικά πλέον, πόσο, όχι κυρίαρχη, αλλά και απλά επικρατούσα είναι αυτή η άποψη.

Δήμος Ναυπάκτου: Οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρα υπέρ των δύο Δήμων, ενώ πρόσφατα και ο δήμαρχος τάχθηκε με αυτή την άποψη. Το γιατί, βέβαια, δεν το έχουμε ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένα ερώτημα, αλλά έστω κι έτσι η τάση είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένη.
Δήμος Αποδοτίας: Ομόφωνα υπέρ των δύο Δήμων και με τα δύο χέρια.
Δήμος Πυλήνης: Ομόφωνα υπέρ του ενός Δήμου διαχρονικά, και καλά κάνουν οι άνθρωποι, για να μην παρεξηγούμαστε κιόλας.
Δήμος Πλατάνου: Βάσει απόφασής του πριν από δύο χρόνια υπέρ του ενός Δήμου, όμως πλέον η ομοφωνία έχει πάει περίπατο, ασχέτως εάν ο δήμαρχος αρνείται να το ξανασυζητήσει. Γιατί άραγε;
Δήμος Αντιρρίου: Στην απόφαση που έχει πάρει δεν εκφράζει άποψη για το δίλημμα, ενώ φωνές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν και από τις δύο πλευρές.

Αυτές είναι λίγο-πολύ οι επίσημες καταγεγραμμένες τάσεις στους πέντε Δήμους της περιοχής, λοιπόν, και από πού ως πού ο κ. Κοιμήσης είδε να κυριαρχεί η πρόταση του ενός είναι ένα καλό ερώτημα, το οποίο, ίσως θα έπρεπε να μας το απαντήσει κάποια στιγμή. Βέβαια, στην αιτιολόγηση της πρότασης που έκανε πριν από λίγες ημέρες στο Μεσολόγγι, δεν ανέφερε τίποτα από τα παραπάνω, παρότι γι' αυτά, έτσι τουλάχιστον μας έλεγε, ήρθε να συζητήσει και να διαβουλευθεί στη Ναύπακτο..

Το ερώτημα, βέβαια, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, το απαντήσαμε πριν από δύο εβδομάδες. Για να μην ξεχνιόμαστε, λοιπόν: “Οι κυριότεροι λόγοι δεν εντοπίζονται στους χειρισμούς των αυτοδιοικητικών της Ναυπακτίας, για του κλότσου, άλλωστε, τους έχουν τους περισσότερους τα κέντρα των αποφάσεων, αλλά σε αυτούς των δυτικών του Νομού, εκεί όπου παίζονται άλλου είδους συμφέροντα”.

ΥΓ: Το πού θα καθίσει τελικά η μπίλια, κι αν στο τέλος επιβεβαιωθεί το παραπάνω, σύντομα θα το μάθουμε. Το σίγουρο, πάντως, είναι ένα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, και το τονίζω αυτό. Υπ' όψιν τους οι κύριοι που θα αποφασίσουν δεν θα έχουν λάβει τις ανάγκες της περιοχής, αλλά κάποιων άλλων, είτε αυτοί είναι υπέρ του ενός, είτε είναι υπέρ των δύο Δήμων. Αυτό για να είμαστε δίκαιοι με όλους.
Β. Καρ.

Ο Κονίδας φόρεσε τα γάντια του ή τα έχει κρεμάσει;

0

Δεν ξέρω τι μυρίζει σε εσάς, πάντως σε εμένα, εκτός από τις μυρωδιές της άνοιξης, μετά και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, άρχισε να μου μυρίζει έντονα και προεκλογική περίοδος. Οι δυο-τρεις επιθέσεις που επέλεξε στοχευμένα να κάνει ο Παπαθανάσης στον Κονίδα, αφήνοντας σκιές γύρω από δικούς του χειρισμούς όταν ήταν στη θέση του δημάρχου, προς τα εκεί δείχνουν, και φρονώ ότι ήταν μόνον η αρχή.

Ο Κονίδας, βέβαια, χρειάστηκε να θέσει σε εφαρμογή τα αντανακλαστικά του για να τις αποκρούσει, έχει θητεύσει άλλωστε και στη θέση του τερματοφύλακα, και μάλλον αυτό θα πρέπει να το εισπράξει ως ένα μικρό ζέσταμα. Το εάν, τώρα, ο πρώην δήμαρχος είναι σε θέση να μπει και πάλι στον αγώνα με αξιώσεις, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκεται, δεν μένει παρά να το παρακολουθήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Μερικοί τον κατατάσσουν στους παλαίμαχους, ενώ άλλοι στους έμπειρους. Δυο κατηγορίες, όμως, όπου η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ λεπτή, όντας συνάμα και καθοριστική, αφού μιλάμε για τελείως διαφορετικούς χώρους δράσης.

Γιατί; Μα επειδή ο παλαίμαχος παίζει με την ψυχή στο στόμα, άρα και με θολωμένο το μυαλό, ενώ ο έμπειρος κυρίως με το μυαλό, το οποίο θεωρείται και το μεγάλο του προσόν. Πού κατατάσσεται, λοιπόν;
Β. Καρ.

Σκουπιδιστάν

0

Ετικέτες

Όπως μας ήρθε μέσω mail:

Τοποθεσία: Σμηναγού Λαουρδέκη, Γέφυρα Βαριάς, πίσω από το ΤΕΙ.
Σκουπίδια τουλάχιστο δυο μηνών και αμέτρητα τηλεφωνήματα στο δήμο.

Με τα φώτα κλειστά

0

Ετικέτες


Με αφορμή το θέμα των παράνομων αμμοληψιών από τον Εύηνο, έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με τα δεινά του ποταμού, και έπεσα πάνω σε ένα σχετικά πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Έθνος”.

Σχετικά με την παρόμοια δράση της κοινοπραξίας της Ιόνιας Οδού, επί του Ευήνου, το ρεπορτάζ, και συγκράτησα μια ενδιαφέρουσα φράση:

"Προκλητική είναι στο μεταξύ η απουσία και η σιωπή όλων αδιακρίτως των επίσημων Αρχών, φορέων και θεσμών, από την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έως την Αστυνομία και το οικολογικό κίνημα".

Την προκλητική αυτή απουσία έχουν εντοπίσει και καταγγέλλουν και οι άνθρωποι του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου, και μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα. Αν και πολύ φοβάμαι ότι οι τοπικοί φορείς και οι κάθε λογής "οικολογικές" οργανώσεις ειδικεύονται αποκλειστικά στο να κλείνουν τα φώτα....και τα μάτια.
Α.Σ.

Οι μεσάζοντες κοστίζουν...

0

Ετικέτες , ,

Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνετε ένα σπίτι με κύρια πηγή χρηματοδότησης έναν θείο σας απ' το Αμέρικα, του οποίου το όνειρο είναι να επιστρέψει στην πατρίδα και να σας δει κάτω από ένα κεραμίδι. Ας υποθέσουμε, πάλι, ότι η Πολεοδομία δεν σας δίνει άδεια και αναγκάζεστε να προσφύγετε για την πλήρη επίβλεψη των εργασιών σε κάποιον μεσάζοντα, έναν μηχανικό, ο οποίος έχει κάτι... γνωστούς, και προσφέρθηκε να σας απαλλάξει από το βάρος της έκδοσης της άδειας, αλλά και της συνεννόησης με τα μαστόρια, χωρίς μάλιστα καμία επιβάρυνση!

Ίσως, δε, να σας έχει πει ότι με την δική του εμπειρία επί του αντικειμένου, μπορεί να περίσσευαν και χρήματα απ' τα τσέκια του θείου, ώστε, όταν επιστρέψει, να του κάνετε ένα... ωραίο πάρτυ!
Εσείς έχετε τις επιφυλάξεις σας, αλλά, επειδή δεν μπορείτε να κάνετε κι αλλιώς, λέτε σε φίλους και γνωστούς ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχετε πιάσει το Τζόκερ, δέχεστε την πρόταση, και ο μηχανικός βρίσκει τα απαραίτητα συνεργεία και ξεκινά να χτίζει. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, σας ενοχλεί κατά διαστήματα, στο λιμάνι που πίνετε καφέ, να του δώσετε χρήματα. Εσείς έχετε κάποιες στενότητες και γενικά δημιουργούνται πολλά ευτράπελα, καθώς δεν έχετε το δικαίωμα ούτε απ' έξω απ' την οικοδομή να περάσετε, που λέει ο λόγος.

“Θα το δείτε τελειωμένο” σας λέει συνεχώς ο μηχανικός, “μην κοιτάτε που το συνάζι είναι στραβό”.
Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κι αλλιώς (έχετε και την επικείμενη άφιξη του θείου που στέλνει κανονικά τα τσεκ), και τον αφήνετε να προχωρήσει.
Ενώ το σπίτι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο μηχανικός σας ξεφουρνίζει πως έχουν γίνει κάποιες επιπλέον εργασίες, που αντιστοιχούν στο 30% της αρχικής αξίας του σπιτιού και πως αν δεν βρεθούν τα χρήματα αυτά, τα συνεργεία θα συνεχίζουν να πίνουν μπύρες στο καφενείο, αντί να δουλεύουν στην οικοδομή.

Μάλιστα, σας αποκαλεί και... κακοπληρωτή, διότι, από την αρχική αξία του σπιτιού έχετε αποπληρώσει μόνο το... 95% των οφειλών προς τα συνεργεία!

Εσείς είστε ταπί, ενώ κι ο θείος απ' το Αμέρικα ούτε σεντ παραπάνω δεν είναι διατεθειμένος να δώσει. Μάλιστα, σκοπεύει λίαν συντόμως να έρθει στο Ελλαδιστάν, να δει τι έκανε ο αχαΐρευτος ο ανιψιός του με τα ωραία του δολάρια.

Εσείς, πάλι, κατά βάθος ξέρετε ότι μάλλον την πατήσατε με τον μηχανικό, υποψιάζεστε ότι τα έχει κάνει πλακάκια με το συνεργείο, αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μάλλον πρέπει να τα βρείτε μαζί του, απλά πληρώνοντας όσα κερατιάτικα λιγότερα μπορείτε.

Όσο για τα λεφτά, αναγκαστικά θα συνδράμουν οι φίλοι και γνωστοί, αυτοί που τους είχατε πει κάποτε ότι πιάσατε το Τζόκερ.  

Αυτή η χαριτωμένη ιστορία, που για αρκετούς που την έχουν ζήσει έστω και με μικρές διαφοροποιήσεις, δεν είναι καθόλου χαριτωμένη, αντικατοπτρίζει με απλά λόγια και χωρίς τεχνικούς και δυσνόητους όρους το τι περίπου συνέβη και με το έργο της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της Ναυπάκτου...

Βάλτε στη θέση του ιδιοκτήτη τη ΔΕΥΑΝ, στο ρόλο του μηχανικού τη Νομαρχία, στο ρόλο της Πολεοδομίας την Περιφέρεια, στο ρόλο των φίλων και γνωστών τους πολίτες της Ναυπάκτου, και στο ρόλο των συνεργείων τον εργολάβο, και έχετε μια πρώτη προσέγγιση...