"Κακοήθης" προστάτης

0

“Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα”. Πολύ μου αρέσει αυτή η φράση, μόνο που είναι λίγο λειψή, γιατί, εκ των γεγονότων, συμπεραίνουμε ότι αυτά τα αδιέξοδα, μερικές φορές, δείχνουν να πλησιάζουν απειλητικά. Αλλά, ευτυχώς, κι αυτές τις στιγμές, η λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από την επέμβαση της Αστυνομίας. Τι, σας θυμίζει άλλες εποχές; Δικό σας πρόβλημα.

Εμείς, τώρα, έχουμε σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία, έχοντας και με το παραπάνω τη συγκατάθεση του λαού, μπορεί επιτέλους να εφαρμόσει το αποτυχημένο σχέδιο των προκατόχων της.
Ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας και αστέρας νούμερο ένα των τελευταίων ημερών δεν είναι φυσικά άλλος από τον Χρυσοχοϊδη, μακράν τη μεγαλύτερή μου συμπάθεια αυτούς τους δύο μήνες σοσιαλισμού. Παρερμηνεύοντας, βέβαια, κάποιος το όνομα του νέου Υπουργείου, του οποίου προΐσταται, έγραψε ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση “κακοήθους προστάτη”, αλλά αυτά μάλλον είναι κακόβουλα σχόλια, τα οποία επίσης θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία, όπως είπε για ένα άλλο θέμα ο πρωθυπουργός.

ΥΓ: Εάν χρειαστεί να υπεραμυνθώ για την εθνική μας κυριαρχία, έχω ένα μικρό πρόβλημα. Δεν θυμάμαι καλά το πώς γίνεται το “πυρ και κίνηση” και πολύ φοβάμαι ότι θα κριθώ ακατάλληλος για τη μάχη. Λέτε να υπάρχει περίπτωση να θεωρηθώ προδότης της χώρας;
Β. Καρ.

Κύριε δήμαρχε, το πήρατε το μήνυμα;

0

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την επιστολή της Ιουλίας Χοχτούλα, την προηγούμενη εβδομάδα, και την τοποθέτησή της γύρω από το θέμα των stage, και θεωρώ ότι τα μηνύματα που στάλθηκαν δεν είχαν αποδέκτη μόνο τον Κώστα Καρακώστα, με τον οποίο και αντιδίκησε στο επίμαχο Δημοτικό Συμβούλιο. Επειδή ήμουν παρών στο χώρο, θυμάμαι, και νομίζω ότι το θυμικό μου κρατά ακόμα αρκετά καλά, ότι με την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών συμφώνησε και ο δήμαρχος, και με το παραπάνω μάλιστα.  Μιλώντας, λοιπόν, για “υπο-κρτική σκηνή” η πρώην αντιδήμαρχος, λογικά, θα πρέπει να αναφέρεται στη στάση που κράτησαν όλοι όσοι τάχθηκαν με τον Καρακώστα που έκανε την εισήγηση, άρα και ο Παπαθανάσης. Υποκριτής ο δήμαρχος;

“Δεν μπορούμε από τη μία να ζητάμε την ποινικοποίηση του ρουσφετιού, της παρανομίας κλπ., και από την άλλη να ζητάμε να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτές οι επιλογές, χωρίς οι συνέπειες να φανούν ή να αποδοθούν σε κανέναν, ιδιαίτερα όταν αυτό μπορεί να αφορά ενδεχόμενα και «δικές μας περιπτώσεις». Το κουκούλωμα ήταν και είναι μία προσφιλής μέθοδος σε κάποιους, που προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνη”. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κ. Χοχτούλα στην επιστολή της, και δεν μπορώ να τα προσπεράσω έτσι, ελαφρά τη καρδία, καθώς μιλά για ρουσφέτια, παρανομίες, αλλά και για το κουκούλωμα αυτών. Μήπως αναφέρεται και σε δικές μας εγχώριες περιπτώσεις;  

Σε αυτό που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί της είναι ότι ο τρόπος χειρισμού αυτών των υποθέσεων, όντως, αναπαράγει ένα κακό πρότυπο. Κύριε δήμαρχε, δεν τα λέω εγώ αυτά, η δική σας Σύμβουλος τα λέει, και νομίζω ότι η καμπάνα χτυπά πολύ πιο δυνατά για εσάς, παρά για οποιονδήποτε άλλον, που, στην τελική, δεν είχε και τη δυνατότητα, όπως εσείς, να προσλάβει κόσμο για... εργασιακή μαθητεία. Β. Καρ.

Είμαστε κι εμείς εδώ...

0

Τα ζητήματα της σχολικής στέγης στην πόλη μας είναι, για μία ακόμα φορά, στην κορυφή της επικαιρότητας. Προβλήματα που δεν έχουν τέλος, εξαιτίας φυσικά της ανυπαρξίας λύσεων, με το σκηνικό μοιραία να παραμένει στάσιμο εδώ και πολλά χρόνια.

Πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε στο Υπουργείο της με μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το νομό, μερικοί εκ των οποίων έχουν και θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να συζητήσουν γύρω από τα ζητήματα στον τομέα της εκπαίδευσης. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης, Σοφία Γιαννακά και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο νομάρχης  Θύμιος Σώκος, ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός και, τέλος, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Η συνάντηση, λέει, έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και η Υπουργός δεσμεύθηκε να δώσει λύσεις σε πολλά από αυτά που της ζήτησαν. Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, ο κύκλος ήταν αποκλειστικά του ΠΑΣΟΚ, και σε αυτόν, όπως είναι λογικό, άλλοι δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν.

Η πληροφόρησή μας, μάλιστα, λέει ότι η πρόσκληση στάλθηκε από την Υπουργό, οπότε και σε αυτή θα στοχεύσει η παρατήρησή μου. Όταν, πριν μερικούς μήνες, η κ. Διαμαντοπούλου πέρασε ως Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος από τη Ναύπακτο, φαντάζομαι θα ενημερώθηκε και για τα εδώ προβλήματά μας  Έχει γνώση, δηλαδή, αυτών, δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο, οπότε φρονώ ότι λογικά, κάπου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα καλέσει και τους υπόλοιπους δημάρχους.
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, είχαμε τον νομάρχη να ορύεται για την αδράνεια της Νέας Δημοκρατίας, τώρα κάτι ανάλογο, φαντάζομαι, ότι θα πράξει και ο δήμαρχός μας για την ενδεχόμενη του ΠΑΣΟΚ. Κι αν ψάχνετε να βρείτε ποιος είναι ο... κερδισμένος από αυτή την ιστορία, άδικος ο κόπος. Για την ώρα, μπορούμε να μείνουμε σε κάτι που δεν είναι καινούριο φυσικά, και δεν είναι άλλο από τις υποσχέσεις που και πάλι λάβαμε, και με το παραπάνω, με τον ερχομό της Υπουργού στο Μεσολόγγι, πριν από λίγες ημέρες.
Κι έτσι αμέριμνα περνά ο καιρός...  
Β. Καρ. 

Πέρασε και δεν ακούμπησε

0

Πόσες φορές ακούσαμε τη φράση “η άσφαλτος βάφτηκε κόκκινη”, και, την αμέσως επόμενη στιγμή, σηκώσαμε τα χέρια προς τον ουρανό, ζητώντας επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτό; Πάρα πολλές φορές, φαντάζομαι... Ο Δήμος Ναυπάκτου, λοιπόν, επειδή έχει όραμα και σχέδιο, και επειδή φυσικά... “άμα λάχει”, υποκαθιστά και τον Παμμέγιστο, το έκανε πάλι το θαύμα του.
Όπως διαπιστώσαμε, πριν από δύο εβδομάδες, ξεκίνησαν οι εργασίες χρωματισμού του ποδηλατοδρόμου στην πόλη, με αυτό το όμορφο, κατά τα άλλα, κόκκινο χρώμα. Σήμερα, λοιπόν, λίγες μόλις ημέρες αργότερα, αυτός ο χρωματισμός έχει αρχίσει να αποτελεί ήδη παρελθόν από το οδόστρωμα.

“Πέρασε και δεν ακούμπησε” που λέμε, δηλαδή, η συγκεκριμένη πρόβλεψη του έργου, εναρμονισμένη πλήρως με τη μέχρι σήμερα πορεία της δημοτικής μας αρχής. Να δείτε που, στο τέλος της τετραετίας, αυτή θα είναι και η φράση που θα αποτυπώνει την εικόνα της και τότε όλα θα είναι μια ανάμνηση, το τέλος της οποίας, βέβαια, δεν προϋποθέτει προσευχές και ευχολόγια, αλλά, αντιθέτως, σκληρή και σοβαρή δουλειά, για την εναλλακτική πρόταση....
Β. Καρ. 

Προσεχώς καταιγίδες

0

Ετικέτες , ,



Είναι αλήθεια ότι είχα πολύ καιρό να παραβρεθώ σε συνέντευξη τύπου του δημάρχου - συνήθως τη διαδικασία “υπομένει” ο Βαγγέλης- και είναι επίσης αλήθεια ότι η κατάσταση έχει αρχίζει να... επιδεινώνεται.

Για την ελεγχόμενη στάθμευση η συνέντευξη, και αν στις αρχές ο Παπαθανάσης μιλούσε με τον αέρα του καινούργιου για πράγματα που θα έκανε - και ίσως να του το δικαιολογούσες μέχρι ένα σημείο - σήμερα δεν χωρούν δικαιολογίες γι' αυτά που δημόσια δηλώνει. Είναι, δηλαδή, ανησυχητικό που βλέπει... κοσμογονία ημερών και έργων στο Δήμο Ναυπάκτου, αλλά και καθολική στήριξη στο πρόσωπό του και στις αποφάσεις του. Ίσως και να υπάρχει μια δικαιολογία, αλλά δεν θέλω να σκεφτώ ότι ο -μονίμως ευδιάθετος- δήμαρχός μας έχει χάσει τον ύπνο του (και μαζί την αίσθηση της πραγματικότητας), διαβλέποντας τί - και το κυριότερο ποιος- τον περιμένει στις επερχόμενες εκλογές...

YΓ: Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, "με την ελεγχόμενη στάθμευση ομαλοποιείται η κυκλοφοριακή λειτουργία στο κέντρο της πόλης, τονώνεται η εμπορική δραστηριότητα, εξυπηρετούνται οι επισκέπτες, διασφαλίζεται η στάθμευση των κατοίκων του κέντρου".
Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε...
Α.Σ.

Από μικροί στα βάσανα

0

Ετικέτες


Είκοσι μπόμπιρες της 6ης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου ήρθαν πρωί πρωί την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της εφημερίδας μας. Θέλουν να φτιάξουν μια σχολική εφημερίδα και οι δασκάλες τους σκέφτηκαν ότι καλό θα ήταν να δουν μία από κοντά.
Καλή επιτυχία και περιμένουμε το πρώτο σας φύλλο.

Τέλος το... βυζαντινό πάρκινγκ

0

Ετικέτες ,


Στην περίφραξη της ιδιοκτησίας της προχώρησε η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ναυπάκτου στο κέντρο της πόλης και, συγκεκριμένα, στο χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο δημαρχείο και τη ΔΟΥ, προκειμένου να τον προστατεύσει από ενδεχόμενες καταπατήσεις. Ωστόσο, η περίφραξη δημιούργησε κάποια προβλήματα, καθώς στους συγκεκριμένους χώρους έβρισκαν καταφύγιο και θέση στάθμευσης πολλοί Ναυπάκτιοι.

Ύστερα από διαβουλεύσεις, δόθηκε τελικά ξανά προς χρήση ένας από τους χώρους, ωστόσο μειώθηκε κατά πολύ η δυνατότητα στάθμευσης στην περιοχή, που, έτσι κι αλλιώς, γινόταν άναρχα. Όπως μας δήλωσε η προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πατρών Αναστασία Κουμούση, η οποία και εξακολουθεί να εκτελεί χρέη προσωρινής προϊσταμένης στην αντίστοιχη υπηρεσία της Ναυπάκτου, οι συγκεκριμένοι χώροι εντάσσονται σε ευρύτερη μελέτη ανάδειξης του κέντρου, την οποία τους έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Ναυπάκτου και η οποία θα αναζητήσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ελεγχόμενη η ελεγχόμενη στάθμευση

0

Ετικέτες ,


Η ελεγχόμενη στάθμευση, σύμφωνα με το Δήμο Ναυπάκτου, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, και τα αποτελέσματά της ως προς την εξομάλυνση της απαράδεκτης σημερινής εικόνας του εμπορικού κέντρου αναμένεται να εξαρτηθούν κυρίως από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είμαστε εμείς, οι οδηγοί. Στο κατά πόσον, δηλαδή θα μπούμε στη φιλοσοφία του συστήματος που μπορεί να ακούγεται σε κάποιους ως μια ακόμη ευκαιρία να μας πάρουν χρήματα, αλλά μπορεί να ιδωθεί και ως κίνητρο αποτροπής της χρήσης ΙΧ για... ψύλλου πήδημα.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα διευκολύνουν αυτή την προοπτική, όπως η εξεύρεση νέων ελεύθερων χώρων στάθμευσης αλλά και η χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. Για το πρώτο δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Ο δήμαρχος στη συνέντευξη τύπου μίλησε για τον υπάρχοντα χώρο στο Γρίμποβο, ο οποίος είναι ήδη φρακαρισμένος τις ώρες που λειτουργεί η αγορά, ενώ έκανε μια γενικόλογη αναφορά για τον χώρο ανατολικά του Αλσυλλίου -εκεί που φιλοξενούνται τα παζάρια- κάτι το οποίο φαντάζει από μακρινό έως και ανέφικτο, αν σκεφτούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς (σ.σ. ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο) .
Και στο δεύτερο σκέλος όμως, αυτό της χρήσης εναλλακτικών μέσων κυκλοφορίας ο δρόμος είναι μακρύς. Μπορεί το έργο του ποδηλατόδρομου να προχωρά (σ.σ. και μάλλον θα ξεκινήσει παράλληλα με τη στάθμευση), μπορεί ο Δήμος να έχει 400 ποδήλατα να δώσει, αλλά αν ο ποδηλατόδρομος παραμείνει χωρίς "προστασία", άρα δυνητικά επικίνδυνος, λίγοι θα είναι αυτοί που θα τον επιλέξουν.
Η μέχρι σήμερα επιλογή, να μην τοποθετηθούν δηλαδή πλαστικά εύκαμπτα κολονάκια, δεν δίνει κανενός είδους ασφάλεια στους ποδηλάτες. Για παράδειγμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται πριν το πρώτο κουδούνι και στο σχόλασμα, με πολλούς γονείς να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους σχολείο, θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση ποδηλάτων απ' τους μαθητές. Ωστόσο αν οι γονείς δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια του ποδηλατόδρομου, δύσκολα θα τους το επιτρέψουν.
Άκρως προβληματική κρίνεται και η χρήση αστικής συγκοινωνίας καθώς και τα δρομολόγια είναι αραιά και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται μεγάλα και διόλου ευέλικτα.
Το περπάτημα, επίσης, δεν είναι και το φόρτε μας εδώ στη Ναύπακτο...
Αν λοιπόν οι παραπάνω συνθήκες δεν υπάρξουν, λίγα πράγματα στη φιλοσοφία μετακίνησής μας θα αλλάξουν. Το διπλοπρακάρισμα, η ασυδοσία και η παρανομία θα συνεχιστούν και εδώ υπεισέρχεται ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας, που λέγαμε στην αρχή και ο οποίος είναι βασικός για την επιτυχία του μέτρου.
Μιλάμε φυσικά για τον έλεγχο και την αστυνόμευση. Νόμοι για το παρκάρισμα υπάρχουν και σήμερα. Το διπλοπαρκάρισμα για παράδειγμα, απαγορεύεται. Αυτό όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει και πολλούς. Η δημοτική αστυνομία που θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ελεγχόμενης στάθμευσης, είναι και σήμερα υπεύθυνη για τον κυκλοφοριακό έλεγχο με πολύ μικρή αποτελεσματικότητα όπως μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε διέρχεται το κέντρο της πόλης.
Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουν και εκεί τα δεδομένα και μάλιστα δραστικά, όπως θα πρέπει και να προσεχθεί ιδιαίτερα το ζήτημα καταβολής των προστίμων.
Αν δηλαδή αυτός που παρανομεί και σήμερα γνωρίζει ότι ο Χ αντιδήμαρχος με ένα τηλεφώνημα από το κινητό του μπορεί να του σβήσει την κλήση, γιατί άραγε να χρεώσει το δικό του κινητό στέλνοντας μηνύματα στο πραγματικά εξελιγμένο σύστημα MobiPARK;
Α.Σ.

Κομμένες οι χειραψίες

0


Ένα από τα μέτρα πρόληψης για τη νέα γρίπη, που συστήνεται από το σύνολο των γιατρών, είναι η αποφυγή χειραψιών. Στόχος, φυσικά, του μέτρου η αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας. Με την αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο να πλησιάζει επικίνδυνα, μια τέτοια οδηγία ίσως αποβεί μέχρι και μοιραία για υποψηφίους που, καθώς δεν έχουν πολιτικό λόγο να μεταδώσουν, αρέσκονται στο να μεταδίδουν μικρόβια...
Α.Σ. 

Φάντασμα

0

Ετικέτες , ,


Μπορεί ο Νίκος Κούμπιος να έχει φύγει εδώ και καιρό από την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, ωστόσο το... φάντασμά του εξακολουθεί να στοιχειώνει τους ... υπολογιστές.

Δελτίο τύπου που λάβαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, σχετικά με δράση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (εκδρομή των παιδιών στην Αιτωλοακαρνανία), τον παρουσίαζε ως πρόεδρο της δημοτικής εταιρείας.

Προφανώς, ο συντάκτης της επιστολής ξέχασε να αλλάξει την υπογραφή στην προκαθορισμένη φόρμα επιστολών, αλλά αυτή η άδολη αστοχία δεν θα μπορούσε να αποτυπώνει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην ΑΝΝΑ.

Με τον νυν πρόεδρο Άγγελο Σταυρόπουλο να κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, είναι λογικό να ξεφεύγουν τέτοια πράγματα προς τα έξω... 
A.Σ.

Μέση λύση

0

Ετικέτες , ,


Προειδοποίηση από τη Δημοτική Αστυνομία ότι θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα έλαβαν οι ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών στη Ναύπακτο, σε περίπτωση που συνεχίσουν να πραγματοποιούν παραδόσεις στα καταστήματα του κέντρου εκτός των προκαθορισμένων ωρών.
Με την πρώτη ανάγνωση, κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό, ωστόσο, οι προβλεπόμενες ώρες, όπου τα μικρά φορτηγάκια μπορούν να κάνουν παραδόσεις, είναι 6 με 9 το πρωί και 3 με 5 το μεσημέρι. Ώρες, δηλαδή, που τα εμπορικά καταστήματα της πόλης είναι... κλειστά!
Εύλογος, λοιπόν, ο προβληματισμός για το σε ποιον και πού θα παραδίδουν τα εμπορεύματα οι μεταφορείς, καθώς το ενδεχόμενο να τα αφήνουν έξω απ' τη πόρτα του μαγαζιού δεν ενθουσιάζει κανέναν. Προβληματική κρίνεται και η περίπτωση να πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πάει ο ίδιος στο πρακτορείο να παραλάβει τα πράγματά του.
Η αποσυμφόρηση του κέντρου είναι σίγουρα απαραίτητη, τα απαραίτητα μέτρα, όμως, θα πρέπει να κινούνται και στα πλαίσια της λογικής. Και η παράδοση εμπορευμάτων σε ώρες που τα καταστήματα είναι κλειστά μόνο λογική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μια παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 10 το πρωί και άλλη μια εργάσιμη ώρα το απόγευμα ίσως αποτελούσε μια μέση λύση...
Α.Σ.

Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα

0

Ετικέτες


Σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιούλιο του 2007, ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας είχε προτείνει, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, την κατασκευή μαρίνας στο Αντίρριο! Πολλοί, τότε, ίσως είχαν γελάσει, αλλά το γέλιο τους κόπηκε, όταν τον Αύγουστο του 2008, ένα χρόνο αργότερα, έβγαινε στον αέρα η πρώτη φάση του Ρυθμιστικού της Πάτρας, το οποίο ανέφερε αυτή την προοπτική.
Και σήμερα, η δεύτερη φάση του ίδιου σχεδίου μιλάει ξεκάθαρα για την κατασκευή μαρίνας στους εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας.

Της Γέφυρας ΑΕ, από εκδήλωση της οποίας, την περασμένη Κυριακή, μάθαμε για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του Ρυθμιστικού, το οποίο δόθηκε στους αιρετούς τη Δευτέρα, και την επομένη τους ζητήθηκε να καταθέσουν τις απόψεις τους για ένα (δύσκολο) κείμενο 100 σελίδων!
Κάτι γνώριζε, λοιπόν, ο κ. Φούρας, κάτι γνώριζαν και στη Γέφυρα.
Κάτι που αγνοούσε η τοπική κοινωνία, κι αν για την περίπτωση της μαρίνας, μάλλον για θετική εξέλιξη πρέπει να μιλάμε, δεν συμβαίνει το ίδιο για το σύνολο των κανόνων που φιλοδοξεί να βάλει το Ρυθμιστικό. Με τις προτάσεις του για τη δόμηση, ουσιαστικά παγώνει τους οικισμούς, αποτρέπει τις επεκτάσεις τους και στέλνει όσους θέλουν παραθεριστική κατοικία στα... βουνά! Ρομαντικό μεν, καθόλου ρεαλιστικό δε.

Κι αν για τη Ναύπακτο το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς, όπου, πχ στα Κοκαλέικα έχουμε προστασία αγροτικής γης και στην παραλία επιφυλακτικότητα για πολεοδόμηση, στο Αντίρριο τα πράγματα είναι δραματικά.

Πέρα απ' το γεγονός ότι ακυρώθηκε μια σοβαρή δουλειά επτά ετών (σ.σ. το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του), σχεδόν το σύνολο της αδόμητης έκτασης μπαίνει υπό προστασία γεωργικής γης. Αν οι παρεμβάσεις του δημάρχου Γιώργου Κολοβού δεν φέρουν αλλαγές, κάποιοι που αντιδρούσαν στην ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ θα μπορούν πλέον να γίνουν αγρότες...

ΥΓ. Υπάρχει, πάντως, και ένα σοβαρό ερώτημα, που θέτει υπό αμφισβήτηση την κεντρική αρχή του Ρυθμιστικού σχεδίου. Πώς είναι δυνατόν το Αντίρριο και η Ναύπακτος να θεωρούνται κομμάτι του οικιστικού συγκροτήματος της Πάτρας, όταν ανάμεσα στην Στερεά και την Πελοπόννησο υπάρχει ένα “φράγμα” της τάξης των 11,70 ευρώ ανά διέλευση;