Σκονισμένη πολιτεία...

3

Ετικέτες , ,


Δραματική είναι η κατάσταση στην παραλιακή οδό (Μακεδονίας) στην Παλαιοπαναγιά. Με τον δρόμο ακόμη σε κατάσταση εργοταξίου – και με έναν χειμώνα ταλαιπωρίας στην πλάτη- το καλοκαίρι βρίσκει τους περίοικους με την υπομονή εξαντλημένη. Αιτία τα σύννεφα σκόνης που δημιουργούν τα διερχόμενα οχήματα, σκόνη που, εκτός από το ότι έχει κατακλύσει τα πάντα, δημιουργεί και ζητήματα υγείας.

Οι κάτοικοι, και με το δίκιο τους, ζητούν αφενός την επίσπευση των εργασιών- τουλάχιστον να πέσει η άσφαλτος- αφετέρου, μέχρι να γίνει αυτό, να διατεθεί μια υδροφόρα που θα καταβρέχει το δρόμο. Μέχρι σήμερα, κανένα απ' τα δύο τους αιτήματα δεν έχει υλοποιηθεί, και ο Δήμος φαίνεται να ταμπουρώνεται πίσω απ' το γεγονός ότι το έργο το επιβλέπει η Νομαρχία. Ωστόσο, το να διατεθεί μια υδροφόρα, δεν νομίζουμε ότι είναι θέμα νομάρχη....

Α.Σ.

Γαλάζια ασέλγεια

0

Ετικέτες ,


Σε μια απ' τις... συνηθισμένες δηλώσεις του, που προκαλούν αναταραχή στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, αλλά στην πράξη δεν διαφοροποιούν τίποτα, προχώρησε αρχές της εβδομάδας ο Δημήτρης Σταμάτης.

Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά ο Μάριος Σαλμάς, με αφορμή την επικείμενη τοποθέτηση διοικητή στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου (σ.σ. που παραμένει ακέφαλο εδώ και 20 ημέρες μετά την αποχώρηση του προβληματικού κ. Ι. Κεφαλά, προστατευόμενου του Δ. Αβραμόπουλου).

Για “ασέλγεια εις βάρος των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας” κατηγόρησε τον υφυπουργό ο βουλευτής, ο οποίος, απ' ό,τι φαίνεται, διαφωνεί όχι με την πολιτική που έχει οδηγήσει στην απαξίωση του νοσοκομείου, αλλά με τον υποψήφιο για την πλήρωση της κενής θέσης.

Το ποιος θα επικρατήσει εκ των δύο δεν το ξέρω. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να πω, είναι ότι αυτή η... επανίδρυση του κράτους θα μας μείνει αξέχαστη...
Α.Σ.

Ποιος θυμάται τον Μπαλτά;

0

Ετικέτες , , ,


Αρχές Μαρτίου είχε επισκεφθεί τη Ναύπακτο ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς, υποσχόμενος ότι σε ένα μήνα όλα θα ήταν έτοιμα για την προώθηση του νέου, βελτιωμένου προεδρικού διατάγματος για το Οικιστικό.

Ας παρακάμψουμε τις τότε διθυραμβικές δηλώσεις του πάντα αισιόδοξου Θανάση Παπαθανάση περί "έμπρακτου ενδιαφέροντος της κυβέρνησης" (πρώτα το κόμμα) και περί προσεκτικών δικών του χειρισμών (μετά ο ίδιος), και ας επικεντρωθούμε στη Ναύπακτο (που πάντα είναι τελευταία προτεραιότητα του γαλάζιου πρώτου τέκνου της πόλης...).

Τι γίνεται, κ. δήμαρχε, με το Οικιστικό; Τρεις μήνες έχουν περάσει....
Α.Σ.

Εθνική Ελλάδος γεια σου

0

Ετικέτες ,

Με αφορμή την αιφνιδιαστική παραίτηση του Χρίστου Βερελή έλαβα στην αρχή της εβδομάδας την παρακάτω επιστολή, την οποία και σας παραθέτω αυτούσια:
“Αγαπητέ Βαγγέλη, ένα παλιό τραγούδι του Σαββόπουλου λέει “Τι να φταίει η Bουλή, τι να φταιν οι εκπρόσωποι, έρημοι και απρόσωποι...”. Ευτυχώς ο Χρίστος Βερελής και πρόσωπο έχει και φωνή και ανάστημα. Σπύρος Αθανασίου.
Αγαπητέ Σπύρο γυρίζω πολύ την υπόθεση στο μυαλό μου. Μπορώ να κάνω πολλές εικασίες, αλλά για την ώρα τις επεξεργάζομαι, και αναφέρομαι στα περί προσώπου, φωνής και αναστήματος που γράφεις. Γιατί τώρα, για παράδειγμα, και όχι όταν ήταν μέσα στα κέντρα αποφάσεων. Δεν γνώριζε τότε για τους “βάλτους” που είχε γύρω του;

“...Αν πονάει η κεφαλή φταίει η απρόσωπη αγάπη που 'χε βρει”, λέει στη συνέχεια το τραγούδι που αναφέρεσαι και πραγματικά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας υπάρχουν πολλές απρόσωπες αγάπες, σχεδόν όλες με αντάλλαγμα. Τι κάνουμε, όμως, όλοι εμείς γι' αυτές; Την απάντηση τη δίνει ένας άλλος στοίχος του ίδιου τραγουδιού: “Τότε η Έλενα η χορεύτρια σκύβει στη μεριά του Τάσου, και με μάτια κλειστά τραγουδούν αγκαλιά -Εθνική Ελλάδος γεια σου!”. Κοινώς το γλεντάμε, ενώ μας γλεντάνε...
Β. Καρ.

Τα έμψυχα αδρανή υλικά

0

Ετικέτες , ,

Για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι των δυτικών δημοτικών διαμερισμάτων ανησυχούν. Έγινε γνωστό ότι ο χώρος που θα πάνε τα αδρανή υλικά μάλλον θα είναι στη δική τους πλευρά και ανεξαρτήτου σε ποιο διαμέρισμα θα είναι αυτός, οι πρόεδροι τεσσάρων εξ αυτών αντέδρασαν. Η πληροφόρηση που έχω για την κατάληξη αυτή, μετά και την έκθεση του μελετητή, λέει ότι δεν έχει δοθεί πολιτική εντολή, απεναντίας πρόκειται για μια ορθολογική απόφαση του γραφείο μετά από διερεύνηση όλων των περιοχών ένθεν και ένθεν της πόλης.

Δεν είμαι δύσπιστος, για λίγο, και παίρνω την παραπάνω πληροφορία ως αληθινή. Εκεί βρίσκονται οι καταλληλότεροι χώροι εκεί θα πρέπει να πάνε τα αδρανή υλικά. Έχουν άδικο λοιπόν οι αντιδρώντες; Όχι είναι η απάντησή μου και το σχήμα δεν είναι καθόλου οξύμωρο. Η υπόθεση έρχεται σε συνέχεια της χωροθέτησης του ΤΕΙ όπου η παρούσα δημοτική αρχή ουδέποτε μπήκε σοβαρά στη διαδικασία να εξετάσει. Οι δυτικοί είχαν πρόταση, αλλά ο δήμαρχος είχε κλειστά τα αυτιά του. Δεν το άγγιξε καν το θέμα, αφήνοντας μάλιστα ξεκρέμαστους τούς συνεργάτες του όταν αυτοί άνοιξαν διάλογο. Όποιος θέλει λεπτομέρειες τις παραχωρώ ευχαρίστως αλλά δεν είναι της παρούσης.

Την πικρία τους δεν την έκρυψαν ποτέ στα δυτικά γι' αυτούς τους χειρισμούς, και τώρα που έχουν ήδη αρχίσει να πηγαινοέρχονται τα απορριμματοφόρα μπροστά από τα σπίτια τους μαθαίνουν ότι υπάρχει κι άλλη έκπληξη, συν τα σενάρια για το νεκροταφείο που και αυτό μάλλον προς τα εκεί οδεύει. “Αυτό ονομάζεται ισόρροπη ανάπτυξη” διερωτώνται και δεν έχουν άδικο όταν βλέπουν ότι η ανατολική πλευρά της πόλης είναι αρκετά παραχαϊδεμένη σε σχέση με αυτούς. Ακόμα λοιπόν και εάν η σημερινή απόφαση έχει παρθεί ορθολογικά η αντίδραση αυτών των ανθρώπων είναι καθ' όλα δικαιολογημένη αφού ο Παπαθανάσης ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί τους.
Συμπέρασμα. Δεν έχουμε μόνο άψυχα αδρανή υλικά σε αυτή την πόλη... Β. Καρ.

Κρυάδα

0

Ετικέτες , ,


Μεγάλη κρυάδα μαθαίνω ότι πήρε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Πήγε να χαιρετίσει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον βρήκε σε μια ομάδα εργασίας με τη... Ζέφη Δημαδάμα (πρώτη κρυάδα). Αμέσως μετά την τυπική χειραψία, ήρθε και η δεύτερη κρυάδα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του ζήτησε να τον συγχωρήσει γιατί είχε δουλειά...
Α.Σ.

Σίελο

0

Ετικέτες


Μου άρεσε πολύ αυτό που είπε ο Βερελής περί πτυελοδοχείου της κοινωνίας. "Δεν μπορώ να αποδεχθώ", είπε συγκεκριμένα, "η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας".
Και μου άρεσε, γιατί με το σίελο (η ορθή ονομασία του σάλιου) δεν τα πάω καλά ούτε εγώ. Και μάλιστα θεωρώ ότι είναι χειρότερο, το σίελο, όταν προέρχεται από κολακεία παρά από σιχαμάρα.
Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχείρησαν (και επιχειρούν) να κολακεύσουν, για ίδιο όφελος, την ενέργεια του πρώην υπουργού, γεμίζοντας με σίελο την κοινωνία μας...

Α.Σ.

Η (πολιτική) παρακαταθήκη Νόβα

1

Ετικέτες ,


Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Ο λόγος για μια εκδήλωση που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής, προς τιμήν των οκτώ πρωθυπουργών, που στην διάρκεια του Ελληνικού κράτους ανέδειξε η Αιτωλοακαρνανία: Χαρίλαος Τρικούπης, Επ. Δεληγιώργης, Σπυρίδων Τρικούπης, Ζηνόβιος Βάλβης, Δημήτριος Βάλβης, Νικόλαος Στράτος, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και τελευταίος χρονολογικά ο δικός μας Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας.

Κάποιας ένωσης Αιτωλοακαρνάνων της Αθήνας η πρωτοβουλία, και όπως ήταν φυσικό, όπου γάμος και χαρά, ο Παπαθανάσης πρώτος, ο οποίος, εκτός του ότι χαμογελούσε όταν έβλεπε φωτογραφική μηχανή, “μίλησε” για το έργο και τη δράση του Νόβα. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Δήμου, είπε τα εξής: “Αναμφίβολα πρόκειται για μία σημαντική προσωπικότητα. Το έργο και η δράση του Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας. Καταδεικνύει, επίσης, πως ο τόπος μας οφείλει να προχωρήσει δυναμικά μπροστά. Και τις δυνατότητες διαθέτει, αλλά και τους ανθρώπους”.

Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι με την τελευταία πρόταση της βαρυσήμαντης αυτής ανάλυσης του έργου του Νόβα, ο Παπαθανάσης φωτογραφίζει πονηρά τον εαυτό του, λέγοντας ότι ο τόπος “διαθέτει ανθρώπους”, και ας ασχοληθούμε λίγο με την πολιτική παρακαταθήκη που φαίνεται να του έχει αφήσει το έργο και η δράση του πρώην πρωθυπουργού. Τον πολιτικό Νόβα τον θυμούνται για μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, που οδήγησε στη χούντα. Στις 15 Ιουλίου του 1965, μεσούσης της πολιτειακής κρίσης που προέκυψε από τη διαμάχη μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας διορίστηκε απ' το βασιλιά πρωθυπουργός, πριν καν την παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στιγματίστηκε, έτσι, ως ο πρώτος πρωθυπουργός της αποστασίας. Η κυβέρνησή του απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και παραιτήθηκε 20 ημέρες αργότερα, στις 4 Αυγούστου.

Ως άνθρωπος δεν πρέπει να ήταν κακός, με την απλοϊκή σημασία του όρου. Ίσα-ίσα, μας άφησε και την περιουσία του (ΞΕΝΙΑ), που σήμερα προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε. Ωστόσο, η πολιτική του στάση δεν νομίζω ότι αποτελεί παρακαταθήκη για κανέναν. Πλην του δημάρχου μας, που δηλώνει ότι η παρακαταθήκη αυτή “καταδεικνύει πως ο τόπος μας οφείλει να προχωρήσει δυναμικά μπροστά”.
Μπρος γκρεμός, δήμαρχε, κρατήσου!

Α.Σ.

Άλαλα τα χείλη των ευσεβών

0

Ετικέτες , , ,

Γιατί δεν ήθελε τον Καρακώστα στο νέο επταμελές συμβούλιο της Αναπτυξιακής ο Παπαθανάσης; Το επιχείρημά του ότι ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών έλειπε από τη συνεδρίαση κατά την ψήφιση του θέματος δε χρίζει καν σχολιασμού καθώς και ο Κούμπιος, που αυτός πρότεινε για τη θέση του προέδρου, επίσης ήταν απών. Φοβάται κάτι ο δήμαρχός μας, ο οποίος, να το σημειώσουμε αυτό, για πρώτη φορά φάνηκε να βάζει πλάτη στον πρώτο του αντιδήμαρχο; Πάλι καλά, γι' αυτόν δηλαδή, που πρυτάνευσε η λογική, μετά και την “σοφή- αυθόρμητη”(!) παρέμβαση του Τάσου Αλεξόπουλου, και τελικά η διαδικασία κύλησε χωρίς άλλα παρατράγουδα.
Είπα, πάλι καλά για τον Παπαθανάση; Γιατί άραγε, με δεδομένη μάλιστα την παρουσία του Καρακώστα στην Αναπτυξιακή, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...;
ΥΓ: Όσο για τους υπόλοιπους της πλειοψηφίας, πλην Αλεξόπουλου, που “φώναζαν” τόσο καιρό αριστερά και δεξιά, τι έγινε, έχασαν τη μιλιά τους στη συνεδρίαση;
Β. Καρ.

Το 27% έχει και τα όριά του

1

Ετικέτες ,

“Με την ανοικτή διαβούλευση που κάναμε δώσαμε το λόγο σε όλους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους... αλλά η δημοκρατία έχει και τα όριά της”. Τάδε έφη Θανάσης Παπαθανάσης κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας για την υπόθεση του ΞΕΝΙΑ και πραγματικά όσο κι αν το γύρισα στο μυαλό μου δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Όταν για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίζει το 27% του πρώτου γύρου των τελευταίων εκλογών αγνοώντας τη βούληση σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης, τότε σίγουρα ναι, η δημοκρατία έχει και τα όριά της! Όπως επίσης έχει και τα αδιέξοδά της για τα οποία ευθύνονται από τη μία αυτοί που ξεστομίζουν ρητορικές κορόνες, χωρίς να καταλαβαίνουν τι λένε, αλλά και από την άλλη όλοι αυτοί που τους τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση. Ο καθένας ας αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί, και απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

Η κατ' επίφαση δημοκρατία που έχουμε μας επιφυλάσσει ουκ ολίγες, τέτοιου είδους, διαχειριστικές εκπλήξεις. Δε νομίζεται ότι είναι ώρα να τους σκαρώσουμε κι εμείς μια “φάρσα”; Όχι για κανένα άλλο λόγο. Απλώς για τους αποδείξουμε ότι και το 27%, έχει κι αυτό κάποια στιγμή τα όριά του.
Β. Καρ.

Υποβιβάζουν το Ειδικό Σχολείο (και τη νοημοσύνη μας)

0

Ετικέτες , ,



“Όλα είναι θέμα παιδείας” λέει το διαφημιστικό σποτ του υπουργείου Παιδείας, αλλά αυτά είναι για τις τηλεοράσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι όλα είναι θέμα χρημάτων γι' αυτή την κυβέρνηση, που καθημερινά με τη στάση της μας αποδεικνύει ότι είναι ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι.

Ξοδεύει, για παράδειγμα, χιλιάδες ευρώ για να σουλουπώσει την εικόνα του “κουρασμένου” και μετά, “νοικοκυρεύει” το κράτος, κόβοντας δασκάλους απ' τα ειδικά σχολεία. Από τέσσερα ειδικά σχολεία του νομού, συγκεκριμένα, προσπαθεί να κάνει οικονομία, κόβοντας δασκάλους, ο εδώ εκπρόσωπος της “επανίδρυσης” του κράτους, Χρήστος Παπατσίρος, διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα εκ των οποίων και αυτό της Ναυπάκτου. Συγκεκριμένα, από 4θέσιο που είναι μέχρι σήμερα κινδυνεύει να γίνει 3θέσιο, παρά το γεγονός ότι η δυναμικότητά του δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Τόσο η τοπική σχολική κοινότητα της ειδικής εκπαίδευσης, όσο και οι γονείς είναι θορυβημένοι και μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Θεόδωρο Μπίρμπα, περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, ενώ και η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, με σχετικό της ψήφισμα, καταδικάζει αυτή την πρακτική. Ο Δήμος Ναυπάκτου, ως συνήθως, περί άλλων τυρβάζει...